Принц Едуард, херцог на Кент пристига днес на посещение в София. Визитата му е по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на 100-годишнината от началото на Първата световна война. Гостът не трябва да се бърка с принц Едуард, син на английската кралица, който обаче носи титлата "граф на Уесекс".

В България пристига първи братовчед на Елизабет Втора. Той е председател на Комисията за военните гробове на британската Общност на нациите и пристига в София в това си качество. Херцогът е по-известен обаче като председател на комитета, който организира един от най-престижните тенис турнири в света - „Уимбълдън”.  Принц Едуард е най-възрастният жив роднина на кралицата, въпреки че е роден през 1935 г. и съответно е 9 години по-млад от нея.

Херцогът днес ще положи венец пред Паметника на Незнайния войн и ще се срещне с президента Плевнелиев.

Държавният глава и принц Едуард ще присъстват във вторник на церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война, която ще се проведе в Софийския централен гробищен парк. Херцогът на Кент ще има среща с министъра на външните работи Кристиан Вигенин, ще бъде домакинства прием за представители на българския и британския бизнес, ще посети Боянската църква и Националния исторически музей в столицата.

 На 9 април принц Едуард ще присъства на церемония в памет на загиналите през Първата световна война на Военното гробище в град Пловдив.

 В последните години България е била посещавана от различни членове на английското кралско семейство. Единствено засега тя е подминавана от кралица Елизабет Втора. При посещението си преди седмици в Лондон Плевнелиев отново повтори поканата.