Чешкият президент Милош Земан заяви,че НАТО трябва да вкара свои войски в Украйна в случай, че Русия нападне източната част на страната.

"Ако Русия смята да разшири териториалната си експанзия в Източна Украйна, майтапите ще свършат. В такъв случай бих предложил не само максимално твърди санкции от страна на ЕС, но и повишаване на бойната готовност на част от НАТО, например вкарване на войски на украинска територия", каза Земан в интервю за чешкото национално радио.

Същевременно Земан предложи на ЕС да се примири с факта, че Крим е станал вече част от Русия, предаде Интерфакс. "Каквото и да декларираме, в обозримо бъдеще той няма да бъде върнат на Украйна. И западните държави, по-точно ЕС, трябва да се примирятс това", заяви Земан в интервюто си. Той нарече "глупаво"решението на съветския лидер Никита Хлушчов да предаде полуострова от Русия на Украйна през 1954 г.

Земан допълни,че поддържа идеята за федерализация на Украйна. Той изтъква,че това не е вредно и че федерации са страни като Германия, Швейцария и САЩ.