Отдавна е ясно, че бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има решение на всеки въпрос. Този път той компетентно се изказа по темата за етническата толерантност на пресконференция "Интеграция на ромите". Мероприятието се организира в навечерието на Международния ден на ромите. Според него когато имаме президент, премиер, министър, депутат и това не е събитие, тогава интеграцията е факт.

 "Бих искал много да присъствам на последната конференция за наличие на интеграция на ромите. Докато я има думата "интеграция", това означава, че нещо не е наред, че т. нар. ромско общество няма възможностите на другите граждани. Затова се провеждат мероприятия след мероприятия, за да се интегрират. Кога ще приключи това мероприятие? Когато ром стане премиер, президент, министър, депутат и това не е събитие, Тогава ще приключим тези конференции”, обясни Борисов.

Депутати от ромски произход е имало в няколко парламента и тяхното присъствие не е оставало незабелязано. Настоящият народен избранник от ДПС Александър Методиев, известен още като бат Сали събра през уикенда ромски лидери от цялата страна в Боровец. Замисълът е те да направят гражданско движение "Национално ромско обединение".

"Гражданското движение ще е в подкрепа на ДПС. Нашите хора се нагледаха на лъжи. Преди изборите са "братя и сестри", а след изборите - "мръсни и долни мангали". С обединението ще лишим някои партии от ромски гласове", каза той пред Клуб Z в неделя.

На сбирката присъства и бившият зам.-министър от времето на тройната коалиция Александър Филипов, който след това беше подследствен. „Това е ромската пролет, чакана от 25 години”, заяви по отношение на новата организация и посочи, че е имало много опити ромите да се съберат под едно знаме, но те са били неуспешни.

Като премиер Борисов можеше да допринесе за ромската интеграция като изпълни собствената си препоръка и назначи в кабинета си представители на малцинствата. Сега лидерът на ГЕРБ има рецепти.

"Разковничето на думата интеграция, се състои в думите работа и образование. Тогава си конкурентен на пазара. Тези две неща направят ли се, няма да говорим за интеграция на ромите. Докато стотици хиляди хора не работят при този демографски срив, при тази застаряваща нация, нищо добро не ни очаква. Работата и създаването на БВП е разковничето след това да се говори за повишаване на пенсии, заплати, социални мерки и всичко останало. Когато милион и половина работят, а останалите чакат помощ, няма шанс държавата да тръгне напред. В същото време млади, прави, хубави, умни хора стоят без работа и са свикнали, че ще получават помощи. Категорично съм против”, каза още Борисов на днешното "мероприятие".