Евентуалното спиране на европейските средства и проруското мнозинство в парламента ни, което гласува изваждането на „Южен поток“ от европейските правила създава за България извънредна ситуация, обявиха реформаторите в понеделник.  Затова те започват поредица от консултации с президента и основните политически сили – ГЕРБ, БСП и ДПС. От списъка е изключена "Атака", която е парламентарно представена, както и други партии, защото те не са с национално отговорно поведение, нямат собствена воля, а следват БСП, обясниха от РБ.

 
Според лидера на ДСБ Радан Кънев консултациите ще върнат България на европейския път.
 
Намираме се в Студена война между ЕС и Русия на Путин и за нас е видим  рискът за изваждане на страната от европейското политическо и правно пространство, а България се превръща все повече в „ничия земя“, посредник, а не в истински пълноправен член на ЕС, каза той.
 

Начинът, по който правителството командва регулаторите в България буквално ни отхвърля от Европа, смята водачката на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева. 

За БСП Европейският съюз е „външно тяло“, несвойствен, чужд им е като интерес, каза  Кунева и напомни, че при БСП-управлението страната ни трайно се е сдобила с имиджа на корумпирана. 
От РБ уточниха, че до момента са потърсили само държавния глава, след което смятат да се обърнат и към основните политически сили.