Основателят на "Фейсбук" Марк Цукърбърг се превърна в новата мушка на Доналд Тръмп в нападките му срещу имигрантите, предаде Си Ен Ен.

Зукъбръг е един от водещите шефове на компании, които настояха за по-открита имиграционна политика в САЩ. Той иска правителството да въведе повече на брой визи от типа H-1B, предназначени за хора с технически специалности. Така Зукърбърг ще може да наема на работа повече квалифицирани служители.

Тръмп обаче заяви, че иска работодателите да плащат за този вид визи много по-високи такси. Според милиардера по този начин компаниите ще се откажат да наемат чужденци и ще дават работа на американци. Той иска и работа в сферата на технологиите да бъде предлагана с предимство на безработни американци.

"Това ще подобри положението на редица чернокожи и испаноезични работници, както и на жени в Силициевата долина, които бяха пренебрегнати заради визите H-1B. Марко Рубио - личният сенатор на Зукърбърг, е изработил проектозакон за утрояване на броя на тези визи, което ще увеличи десеткратно броя на жените и представителите на малцинствата", написа Тръмп в своя план за имиграцията.

Зукърбърг стартира обществена група, наречена Fwd.us. Тя ще настоява за реформи в сферата на имиграцията и лобирането. Към него се присъединиха бащата на "Майкрософт" Бил Гейтс и изпълнителната директорка на "Яху" Мариса Мейър. Досега нито от Fwd.us, ито от Фейсбук са коментирали нападките на Тръмп срещу Зукърбърг.

Според Тръмп за вакантните работни места чакат достатъчно много на брой STEM. Това съкращение в САЩ се използва за специалистите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката. Това означава, че работодателите нямат нужда от визи H-1B, за да попълват тези места, а ги използват с цел поддържане на ниски заплати.

Работодателите би трябвало да дават прилични заплати на наетите по програмата H-1B. В действителност обаче тези хора получават от 20 до 45 на сто по-малко от американците. Често се случва американците да бъдат заменяни с чужденци, изтъква Рон Хайра - професор от университета "Хауърд".

"Не мисля, че програмата H1-B трябва да бъде спряна. Проблемът е, че тя е използвана недобросъвестно и е източник на евтина работна ръка", заяви той.

Същевременно данните на статистическата служба на САЩ показват, че 74 на сто от американците, притежаващи бакалавърска степен в сферите на STEM, работят извън тях. Мнозина се трудят за по-високи заплати в областта на финансите, счетоводството, здравеопазването и правото.

Завършилите колеж младежи от сферата STEM имат среден годишен доход между 69 700 и 92 900 долара. Сред тези хора безработицата в САЩ за 2012 г. е била едва 3 на сто.

Други с колежанско образование печелят между 51 000 и 70 300 долара.