Канадската компания "Тот текнолъджи" получи лиценз от Патентната служба на САЩ за космически асансьор, съобщи в. "Индипендънт". Той ще отвежда пътниците си на височина 20 километра.

На покрива на асансьора ще има писта, от която трябва да се излита към Космоса.

Лицензът е издаден за "структура с пневматично налягане за разполагане върху планетарна повърхност". Така поне е записано в официалния документ, издаден от ведомството.

Става дума за кула, близо 20 пъти по-висока от 830-метровата "Бурдж Халифа" в Дубай, която държи световния рекорд.

Брендан Куайн

Инсталацията на "Тот текнолъджи" представлява нов начин за достигане на Космоса. Необходимото за целта количество гориво ще бъде с 30 на сто по-малко от количеството, използвано за полетите на ракетите.

Космическият асансьор ще има и допълнителни функции., твърдят от канадската компания. Той ще генерира вятърна енергия, ще усигурява комуникации и ще привлича туристи.

"Астронавтите ще се изкачват на височина 20 километра с електрическия асансьор", заяви изобретателят му д-р Брендан Куайн. "От покрива на кулата космически самолети ще излитат в орбита, като ще могат да се връщат за презареждане, преди отново да полетят", допълни той.

Изкачването с асансьора няма да отвежда извън атмосферата, тъй като се смята, че тя свършва на височина 100 километра над Земята. Машината обаче ще отвежда извън 19-километровата Линия на Армстронг. Над тази височина атмосферното налягане е толкова ниско, че водата в човешкото тяло започва да кипи.

"Бурдж Халифа" в момента е най-високата кула в света със своите 830 метра. Космическият
асансьор ще бъде над 20 пъти по-висок от нея. Снимка Уикипедия

Другият въпрос е как кулата ще устои на въздействието на вятъра. От "Тот" предлагат тя да има надуваеми секции и маховици, като така ще бъде осигурено активно стабилизиране.

"Да кацнеш върху шлеп в морето е майсторство. Но да кацнеш на 20 километра над морското равнище ще превърне космическите полети в нещо като да вземеш пътницески самолет", заяви Карълайн Робъртс, изпълнителна директорка на "Тот текнолъджи".