САЩ ще имат първите в историята си жени рейнджъри, предаде Си Ен Ен.

Те са сред 96-те курсанти на специалното училище за рейнджъри във Форт Бенинг, щата Джорджия, които ще получат свидетелствата си в петък. Завършващата учебна година бе първата, в която американската армия реши да пусне жени в този вид служба.

До официалното приключване на училището Пентагонът няма да съобщава имената на отличниците.

Рейнджърите са войници, обучени да извършват внезапни нападения над противника дори в най-неочакваните и най-неудобните за целта места.

Не е ясно обаче какво бъдеще очаква двете курсантки, отбелязва Си Ен Ен. За разлика от своите съкурсници мъже, те нямат правото да се присъединят към 75-и рейнджърски полк, който е една от най-елитните армейски части в САЩ.

Пентагонът ще вземе решение какви бойни задачи могат да получават жените едва към края на тази година.

 

Изтощително обучение

 

Двете жени бяха подложени на тежки натоварвания  наравно с мъжете.

Самият Пентагон описва училището за рейнджъри като "първокласен армейски боен курс за лидерство, който учи курсантите да се преборят с умората, глада и стреса, за да поведат войниците при операции с малобройни части".

Завършващият в петък курс започна през април с участието на 381 мъже и 19 жени. Всички те бяха принудени да се обучават с минимално количество храна и малко часове сън. Те трябваше да се научат на бойни действия в гори, планини и блатисти райони.

Този знак ще носят на униформите си преминалите обучението.

Кандидат-рейнджърите бяха подложени и на физически изпитания. Сред тях бяха 49 лицеви опори без почивка, 59 клякания, бягане на разстояние 5 мили (8 километра) за 40 минути, 6 набирания до нивото на брадичката, 20-километров преход за три часа, изпити по плуване и наземно ориентиране, преодоляване на всякакви препятствия, 4 дни катерене на планини, 3 скока с парашут, 4 нападения срещу хеликоптери и 27 дни импровизирани бойни патрули.