Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков ще се кандидатира за кмет на Карлово като независим кандидат. Това обяви самият той пред БНР.

Преди няколко месеца генералът бе принуден да подаде рапорт за напускане заради обвинение за злоупотреба със служебно положение. Поводът за това бе, че войници са ремонтирали апартамента му. По-късно той обясни, че е кум на единия от войниците и той самият е правил подобни услуги на своите подчинени. Всичко това се случи дни преди ген. Шивиков да замине за щаб-квартирата на НАТО в Белгия.

Оттеглянето на Шивиков обаче предизвика негативна реакция сред местната общественост. Стана ясно, че той се ползва с изключителна популярност сред своите съграждани. В негова защита в Карлово дори бяха проведени протести.

Отстраняването на Шивиков сформира рядко срещан консенсус и в парламента. Представители на и БСП, и на Реформаторския блок, и на ГЕРБ внесоха законодателни промени, чиято основна идея бе допуск до класифирирана информация да не се отнема при повдигане на обвинение, тъй като трябва да се спазва презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното.

Шивиков уточни, че са водени разговори за кандидатурата му за кмет. Има създаден и инициативен комитет, който, обаче не е регистриран, тъй като Общинската избирателна комисия не е започнала работа. Решението си да влезе в политиката той обясни като лично съображение, продиктувано от ситуацията с неговото отстраняване от ръководството на 61-ва Стрямска механизирана бригада и подкрепата, която е получил тогава.

"Законът ми позволява да участвам в предизборната кампания като независим кандидат. Това е моето желание и дълбоко вътрешно убеждение. По силата на Закона за отбраната, ако реша да участвам в такъв вид избори, това може да стане само като независим кандидат", добави Шивиков.

Той отрече с него да са водени разговори от страна на различни политически сили с цел да го привлекат за кандидат за кмет.

По повод коментарите, че "играе" с настоящия кмет Емил Кабаиванов и целта е да отцепи гласове от останалите кандидати, които да му прелее на втори тур, Шивиков заяви: 

"Не са водени никакви разговори да бъда едва ли не патерица на Кабаиванов, това са слухове и инсинуации. Нека да видим какво ще стане на първия тур".

Кметът Кабаиванов бе един от хората, които се включиха в защитата на ген. Шивиков. Преди дни самият Кабиванов също бе обвинен от прокуратурата  за умишлена безстопанственост.

Теодор Шойлеков (ГЕРБ) и Пламен Славов (БСП) са другите двама кандидати за кмет на община Карлово.