Сведенията от изведените количество от складовете и продаденото от бензиностанциите се разминават - излиза, че са излезли повече количества от складовете, а по-малко се продават. Това казаха премиерът Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов пред Нова тв.

Най-силните месеци, когато най-много хора пътуват, има по-малък приход на ДДС при нас, обобщи Борисов.

На забележката, че от петролната асоциация ще протестират, той отговори: Когато фактите стават ясни, се разбира защо искат да протестират и кои протестират.

Танов очерти три вида измами - имало е нелегални цистерни, от които се тегли гориво и в НАП това не се отчита - това е измамата към държавата.

Втората измама е че вие като зареждате, плащате 20 л а се оказва че са ви налели 17-18, каза Танов.

Третата измама е с качествата на горивата. "Във всички бензиностанции които проверихме се оказва, че има прибавени и други компоненти към бензините и газьолите", поясни той.

В бензините е открито, че има терпентинова фракция, дори до 60 към 40 в една бензиностанция. В пловдивска колонка имало отклонение 100 мл на литър. "Това значи, че ако заредиш 50 л, 5 л по-малко ти слагат", каза Борисов.

На въпрос дали това важи само за малките бензиностанции или и за големите, министър-председателят отговори:

Големите прехвърлят на малките, на ведомствените, ведомствените на големите. Аз винаги първо търся вината в себе си - в държавата. Всеки яде зелката, която му се даде.

И се показва, че държавата така толерантно е подходила към всички в петролтния и газовия - не го забравяйте, бизнес... Големите бензиностанции и най-новите колонки които всички много им се радвахме, се оказа, че никой не ги контролира.

Той нарече "негодници" тези, които си манипулират софтуера. Борисов допълни, че екип от прокурори, ДАНС, НАП анализират всичко и са му предложени куп мерки.

Ще ги направим ударно и ще ги вкараме в ред.

Той призна, че за газьола и керосина ще бъде премахната намалената акцизна ставка, но това няма да промени крайната цена, защото сега досега разликите са отивали при посредници.

Наесен ще се срещнем с парламентарните групи и ще мислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са, каза Борисов.

Вече  се е срещал с Радан Кънев и с ген. Атанасов и с Лукарски си говорили цяла нощ, защото той докалдва от всяка бензиностанция какво е положението.

Той пряко намекна, че има картел и че след операцията очаква следното:

Намаляване на цените! Да спрад да крадат, да спрат да лъжат. То е цяла палитра от измами - всеки така се е впил в системата и е доволен.