Шефката на Върховния съд в Гърция Василики Тану-Христофилу може да застане на чело на служебното правителство в Гърция след оставката на министър-председателя Алексис Ципрас, съобщи БГНЕС.

"Председателката на Върховния съд Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори", съобщиха гръцките медии, като допълват, че така тя ще стане и първата жена премиер на Гърция.

Вчера вечерта Алексис Ципрас подаде оставка, която беше връчена на президента Прокопис Павлопулос.

"Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство", заяви бившият премиер на държавния глава, като поиска от него да започне процедура за предсрочни избори и формиране на преходно правителство.

Според Конституцията на Гърция, ако един кабинет подаде оставка в срок от една година от последните избори, президентът е длъжен да връчи мандат за съставяне на нов на лидерите на опозицията, като се започне от най-голямата партия.

Въпреки това този сценарий се очаква да бъде избегнат, тъй като опозиционните лидери по всяка вероятност ще върнат мандатите за съставяне на правителство, отваряйки път за нови избори. Те трябва да бъдат проведени до 30 дни от датата, на която бъдат обявени.