Оказа се, че е неефективен досегашният ред по който се опазват арестантите под домашен арест. В момента има 166 такива лица и около 1200, които са с мярка подписка.

Това заяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БТВ. Повод за коментара й стана кражба на автомобил, заснета от охранителна камера и излъчена в ефир. Стана ясно, че извършителят е Ярослав Димитров - стар познайник на полицията, който на всичкото отгоре би трябвало в момента да е под домашен арест.

"МВР няма ресурс да охранява всички, за това може би трябва да се преосмисли смисъла и реда, по който се налагат тези мерки. По конкретния случая работят колегите", призна Бъчварова.

Тя коментира и темата с обезщетенията при пенсиониране на служители от системата на МВР.

"Няма да бъдат намалени, но това също беше една тема, която изключително спекулативно и напълно необосновано беше лансирана в медиите. В ръководството на МВР работим за това да оптимизираме функционално структурата на МВР, да довършим започната реформа, която определи три типа служители, да разграничим техните правомощия, функции и евентуално техните права на базата на уреденото в закона, но по никакъв начин сме обсъждали и мислили да ограничим тези права", подчерта вицепремиерът.

Тя категорично отхвърли плъзналите в последните дни слухове, че ще подава оставка и каза, че просто е била в отпуск. Видях някакви спекулации по някои медии, но това са просто несъстоятелни спекулации.

Днес министърката награди Тошко Бързилов, началник на Отдел "Национален оперативен център" към ГДПБЗН, и младшите инспектори Кирил Дикански, мл. инспектор Йордан Михайлов и мл. инспектор Борислав Беров. Те бяха отличени "за проявени смелост и храброст при изпълнение на служебните си задължения, в ситуация застрашаваща живота и здравето на други хора".

Четиримата имаха основна заслуга да се спаси животът на шофьор на камион, висящ от около 100 метра височина от мостово съоръжение на АМ "Хемус".