"Досега нямаме индикации от службите и други източници, че ще има прехвърляне на бежанци от Македония към България."

Това каза пред журналисти Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), цитиран от „Фокус”. Казаков обясни, че изявленията на македонския външен министър и на премиера на Македония са били коренно противоположни.

„На министър-председателя им беше, че ще строят центрове за бежанци, а на външния министър - че няма да строят центрове. След това той поправи своето изявление, че е неправилно разбран, но така или иначе нямаме индикации за чужденци, които да преминават границата на България на този етап”, подчерта председателят на ДАБ.

Той обаче на свой ред изпадна в противоречие с вътрешната министърка Румяна Бъчварова на срещата оперативния щаб в МВР, който заседава по всички проблеми на миграционния натиск

Бежанската вълна се е увеличила над 2 пъти спрямо същия период миналата година”, посочи Казаков преди заседанието на щаба. Той обясни, че винаги са необходими повече средства за справянето с емигрантския поток

След срещата пред журналисти Бъчварова заяви: "Нашата оценка е, че не съществува сериозно увеличение на миграционния натиск към страната ни, извън този, който обичайно следим.

"Днешното заседание имаше за цел да анализира усложнената ситуация в трите съседни на страната ни държави. Съвсем спонтанно поканихме и премиера Бойко Борисов, който също се включи и в това няма нищо изключително", поясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Една от обсъжданите мерки е заедно с представители на Българската армия да се въведат съвместни организационни форми и действия с оглед на по-добрата превенция по границата с Гърция и Македония.

По повод присъствието и на финансовия министър Владислав Горанов Бъчварова обясни, че това било пример за екипността в правителството.