Дженифър Лоурънс е най-скъпо платената актриса в света. Според класацията на "Форбс" от 2015 г. Лоурънс има 52 млн. долара. 25 годишната звезда от "Игрите на глада" има в сметката си 16,5 млн. долара повече от класираната на второ място Скарлет Йохансон (35,5 млн. долара), съобщава Би Би Си.

От "Форбс" изчисляват сумите за периода между 1 юни 2014 г. и 1 юни 2015 г. на базата на участия във филми, телевизионни продукции и реклами по данни на Nielsen, Box Office Mojo и IMDB, както и на разговори с агенти, мениджъри и двокати. Посочените в класацията милиони са преди облагането с данъци и удръжки за управлението им.

С тези резултати Лоурънс изпреварва доста от мъжете актьори. Единствено Робърт Дауни Джуниър е много напред с 80 млн. долара. 

Третото място в класацията е за Мелиса Маккарти, която може да се похвали с 23 млн. долара. Следват китайката Бингбинг Фан (21 млн. долара) от последния филм за Х-мен и Дженифър Анистън (16,5 млн. долара), спечелила доста и от реклама на козметика и минерална вода.

Списъкът отново повдигна въпроса в разликата в заплащането на мъжете и жените актьори в Холивуд. Само четири актриси са спечелили над 20 млн., докато 21 мъже актьори са преминали границата от 20-те млн. долара.

Ето и топ 10 на най-скъпоплатените актриси:

Дженифър Лорънс - 52 млн. долара

Скарлет Йохансон - 35,5 млн. долара

Мелиса Маккарти - 23 млн. долара

Бингбинг Фан - 21 млн. долара

Дженифър Анистън - 16,5 млн. долара

Джулия Робъртс - 16 млн. долара

Анджелина Джоли - 15 млн. долара

Рийз Уидърспун -15 млн. долара

Ан Хатауей - 12 млн. долара

Кристен Стюарт - 12 млн. долара