Самуел Финци бе обявен за актьор на годината в немскоговорящите страни, съобщава сайтът „Берлин онлайн“. Българинът получи отличието за играта си в „Очакване на Годо“, спектакъл на Берлинския „Дойчес театер“.

Финци е избран в годишното гласуване на 42 критици от списание „Театърът днес“. Шестима от специалистите са посочили него – достатъчно, за да получи приза.

49-годишният актьор е отличен за изключителното си превъплъщение на Владимир в пиесата на Бекет, постановката е на българина Иван Пантелеев. За театър на годината беше избран виенският „Бургтеатер“. На второ място е театърът в Дортмунд, а на трето са три берлински сцени – „Фолксбюне“, „Максим Горки“ и „Шаубюне“.

Преди 4 години Самуел Финци, покойният днес режисьор Димитър Гочев, както и актьорите Алмут Цилхер и Волфрам Кох, получиха театралната награда на Берлин – смятана за едно от най-високите отличия в културата на Германия.

Журито на Фондация „Пройсише Зеехандлунген“ определи тогава като епохални представените на сцените на „Фолксбюне“ и „Дойчес театер Берлин“ постановки „Битката на негъра и кучетата“, „Иванов“, „Перси“ и „Палата номер 6“. Дотираната с 20 000 евро награда бе присъдена на Гочев, Финци, Цилхер и Кох, защото – по думите на журито – квартетът е останал верен на себе си, без да спре да се развива. Освен това, както пише в. „Тагесшпигел“ Димитър Гочев успява да покаже, че схващането за театъра не бива да се ограничава само до режисурата.

Площад "Славейков".