Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е изпратил сигнал до Съвета за електронни медии (СЕМ) по повод излъченото в неделя "несъществуващо и съчинено от авторите на предаването" интервю с него в предаването "Оригиналът" по ТВ7.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира пред Клуб Z, че "дори и аз, който съм просветен зрител, бях заблуден". Водещият на предаването Иван Гарелов пък оцени реакцията на Борисов като "неадекватна и пресилена".

Стъпва ли Борисов в ТВ7?

Борисов бойкотира ТВ7 и останалите медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, след като те промениха рязко отношението си към него - от любим герой той бе превърнат в най-лошия враг. Лидерът на ГЕРБ дори наложи забрана на всички депутати от партията да гостуват в телевизията.

"Лично аз не нося никаква вина за неговите взаимоотношения с ТВ7", каза Гарелов.

Господин "Панорама" нарече бойкота на Борисов "глупав" и покани от ефира на предаването си бившия премиер да му гостува. Дни преди изданието от неделя ТВ7 дори информира, че Бойко Борисов ще участва в предаването. 

Зрителите обаче видяха монтиран репортаж, в който въпросите са зададени зад кадър, а отговорите на Борисов са от отделни негови изказвания в различни ситуации. 

„Считам, че с комбинирането на  мои предишни изказвания за други медии като отговори на незададени към мен въпроси,  съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформирането им за истинските ми позиции. Намирам, че това е било направено преднамерено, за да привлече първо по-голяма зрителска аудитория, а след това и злепоставянето ми“, пише Борисов в сигнала до СЕМ.

Лидерът на ГЕРБ оценява това като "манипулация", извършена по "недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин".

"Ние в съобението не сме казвали, че това е интервю и че ще дойде на живо. Обявихме "Бойко Борисов за първи път в "Оригиналът". Да, има една игра, но формално не сме казвали, че ще дойде на живо", обясни пред Клуб Z Иван Гарелов.

Очакването, че Борисов ще гостува в студиото било неправилна интерпретация на съобщението.

И какво следва

Георги Лозанов обясни, че автопромоцията на предаванията е приравнена към рекламата и в случая "категорично става дума за заблуждаваща реклама".

Предстои СЕМ да обсъди писмото на Борисов и най-вероятно да препрати случая към Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, които имат правомощия във връзка със заблуждаващата реклама.

"Ако водещият беше казал в началото, че това е сатирична рубрика, щеше да е различно. Но сега зрителят беше заблуден", коментира Лозанов.

Бившият премиер Борисов също твърди, че зрителите са били заблудени.

След излъчването на монтирания репортаж водещият Иван Гарелов каза от екрана, че това е бил "един коректен монтаж с малко хумор".

"Такова уточнение би трябвало да е направено в началото на компилацията с мои изказвания или при нейното излъчване, доколкото форматът на предаването не е сатиричен или комедиен, а информационно – публицистичен“, пише в писмото на Борисов до СЕМ.

Иван Гарелов обясни, че според сценария на предаването той е трябвало да каже, че интервюто не е истинско и преди излъчването му, но в последния момент решил, че ще стане прекалено. Затова зрителите са били информирани за същността на репортажа чак след излъчването му.

"Може би имат известно основание, че не го казах предварително", сподели Гарелов.

Случаят продължава в СЕМ, вероятно в КЗК и КЗП. Така сложните и понякога задкулисни отношения между политици, бизнес и медии бяха сведени до дефиницията "заблуждаваща реклама".