ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ                                                                                 
БРЮКСЕЛ—Съдът на Европейския съюз днес анулира законодателство, което задължава телекомуникационните компании да съхраняват лични данни на потребителите и да ги предоставят за целите на разследващите и съдебните власти.

Намиращият се в Люксембург съд реши, че директивата за задържане на данни от 2006 г. нарушава основните права на гражданите. Тя беше приета след терористичните нападения в Мадрид и Лондон и постановява, че телекомите трябва да пазят личните данни на потребителите си до две години и задължава държавите членки да приемат закони за прилагането на това изискване.

"Директивата се намесва по особено сериозен начин в основните права на лична неприкосновеност и на защита на личните данни,“ заяви съдът в решението си. Според него законодателството минава границите на необходимото в борбата срещу тероризма. "С днешното си решение съдът обявява директивата да нищожна“, гласи решението на институцията.

Съдът се произнесе по жалби от Австрия и Ирландия. Германският Конституционен съд също беше решил, че директивата нарушава закон за тайната в телекомите.