БСП и ГЕРБ си дишат във врата за евроизборите и според данните от последното изследване на агенция "Медиана". То е проведено между 31 март и 5 април и обхваща 1002 души в цялата страна. БСП води с 21,9%, а партията на Борисов събира близо 19,6%. ДПС очаквано заема третото място с 8,8%.

Според "Медиана" "България без цензура" твърдо заема четвъртото място със 7%. Данните на "Галъп" и "Алфа рисърч" огласени по-рано не са толкова категорични, че формацията на Николай Бареков ще има евродепутати. НФСБ, "Реформаторският блок" и АБВ са близо до бариерата с резултати от около 4% и разлики помежду им в рамките на статистическата грешка.

Избирателната активност и интересът към изборите намалява, отчитат от "Медиана". към началото на април 39% от анкетираните казват, че твърдо ще гласуват, а само 25 на сто смятат евровота за важен.

Правителството "Орешарски" е по-харесвано от кабинета "Борисов"

Въпреки че не е особено популярно, сегашното правителство оцелява заради неприязънта към кабинета "Борисов". Всеки втори е разочарован от днешното управление, но го харесва повече от предишното. 38 на сто смятат, че ще стане по-зле, ако на власт се върне ГЕРБ. 20 на сто са убедени, че ситуацията ще се подобри.

Според данните на "Медиана" съотношението е близо 2 към 1 в полза на кабинета "Орешарски" спрямо кабинета "Борисов". "Тези, които желаят оставката на настоящото правителство са с 10% по-малко от тези, които предпочитат то да продължи да управлява", обясняват от "Медиана".

Кметицата на София се оказва с най-висок рейтинг

В класацията на най-харесваните политици на първото място се е настанила кметицата на София Йорданка Фандъкова с 48%. Тя вече съвсем измества от лидерската позиция еврокомисаря Кристалина Георгиева. Трети е за настоящият лидер на АБВ Георги Първанов с 45%. През февруари той е бил начело, сега губи 9 на сто от рейтинга си. Челната тройка само илюстрира принципа, че прекалената медийна активност не винаги е полезна.

Българите оценяват високо познати имена, които много не им се натрапват. Първанов се активизира с обиколки из страната, в които конкурира по активност само Бареков и прекаленото напомняне за себе си му се отразява недотам положително. Друг пример е президентът Росен Плевнелиев, който също се активизира напоследък и губи 3%. Държавният глава се радва на одобрението на всеки трети, което го класира дори сред премиера Пламен Орешарски (37%). Не е ясно как ще се отрази на рейтинга на Фандъкова зачестилите снимки до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и до лъва в берлинския зоопарк.

Събитията в Украйна - рожба на "конспирации" от САЩ и ЕС

Според данните от изследването над събитията в Украйна тегне тежка конспирация, организирана от САЩ и ЕС. 60 на сто твърдят, че двете сили имат пръст в смяната на властта и бунтовете там - в по-голяма или по-малка степен. Ако се съдеше само по тези резултати, "Атака" трябваше да е първа електорална сила. 

38 на сто одобряват действията на Русия в Крим, а 35 на сто смятат за неправилна българската позиция за анексирането на полуострова от Москва. Това е преобладаващото мнение. 40 на сто са против по-твърди санкции за Русия.
Според 14% властта в Киев е била завзета от фашисти, крайни националисти и криминални елементи. 23% обявяват, че управленето е минало в ръцете на нормални хора. Всеки четвърти смята и двете твърдения за верни.