Проруските активисти, окупирали Службата за сигурност в украинския град Луганск, все още държат 60-ма души за заложници, съобщи Ройтерс, като цитира информация на Държавните служби за сигурност на Украйна (СБУ). Според тях сепаратистите са заложили експлозиви в сградата. "Действията на нападателите са изключително опасни и застрашават живота на хората както в сградата, така и извън нея", гласи становището на СБУ.

Сред пленените има сътрудници на службата, както и мирни граждани.

Според украинския депутат Олег Ляшко сред окупаторите има бивши военнослужещи и 40 сътрудници на руското Главно разузнавателно управление. Те контролират складовете за оръжия в сградата. По този начин в ръцете на активистите са се оказали 1000 автомата, 28 снайперски пушки, 3 тежи картечници, 200 гранати и 18 гранатомета.

„В момента хората в Службата за сигурност не са мирни граждани, а терористи, които подриват териториалната цялост на Украйна”, каза Ляшко.

Властите в град Харков започнаха тази сутрин антитерористична операция, обявена от президента Александър Турчинов. Милиция и командоси освободиха завзетата от проруски демонстранти сграда на областната администрация в центъра на града. Турчинов обвини окупаторите, че искат да направят втори Крим, но допълни, че това няма да им бъде позволено. 64-ма души са арестувани при антитерористичната операция. Сред тях има твърде интересни личности, каза вътрешният министър Арсен Аваков, без обаче засега да огласява повече подробности.

Демонстрантите в Харков и Донецк обявиха народни република в двата града в понеделник. Те призоваха сваления украински президент Виктор Янукович, родом от Донецк, да дойде при тях и да им помогне. Освен това поискаха и Путин да вкара войски в Украйна, а до 11 май да се направи референдум за присъединяване към Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери проведоха извънреден телефонен разговор късно в понеделник заради Украйна.

Кери заяви, че има информация, че сепаратистите в Харков, Донецк и Луганск са платени от Москва. Вашингтон наблюдава внимателно събитията в Източна Украйна и всякакви ходове от страна на Кремъл за дестабилизацията й ще има последици за Русия, заплашил дипломат номер 1 на Щатите.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки заяви, че двамата обсъдили свикване на преки преговори в следващите 10 дни между Украйна, Русия, САЩ и ЕС, за ​​да се намали напрежението.  

Сергей Лавров пък предупредил украинския си колега Андрей Дешчица Киев да не прибягва до насилие срещу демонстрантите в източните райони на Украйна.

Петминутен ръкопашен бой избухна в парламента в Киев заради дебати за и против увеличаване на наказанията за нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Биха се националисти и комунисти. Все пак Радата прие закона, който е отговор на действията на сепаратистите в източните градове Донецк, Луганск и Харков. Към техните сепаратистки искания започва да се присъединява и Днепропетровск.

УНИКАЛНИЯТ ЛУГАНСК

Луганск е уникален с факта, че в историята си е имал две имена, но периодично ги е сменял.

Настоящото име на града е оригиналното. То му е дадено при неговото създаване през 1882 г. През 1935 г. обаче градът е преименуван на Ворошиловград. Той започва да носи името на Климент Ворошилов - герой от руската гражданска война и един от първите маршали в СССР. Като любимец на Сталин той става министър на отбраната и е виновен за тежките загуби, понесени от съветските войски при нападението срещу Финландия през 1940 г. Тогава загиват близо 250 000 солдати. Ворошилов е свален от поста. След нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз Климент Ефремович е назначен за командващ Ленинградския фронт, но и там се проваляс гръм и трясък.

Луганск е носил името на Климент Ворошилов.

Спасява го само приятелството му със Сталин. Освен това Ворошилов е човекът, подписал смъртните присъди на репресираните през 30-те г. на ХХ век маршали Тухачевски, Егоров, Якир, Блюхер и много други.

Ворошиловград е окупиран от Германия от юли 1942 до февруари 1943 г. Нацистите му връщат името Луганск. С прогонването им градът пак става Ворошиловград. Запазва това име до 1958 г., когато след развенчаването на култа към личността на Сталин е решено градове на не бъдат кръщавани на живи хора. Градът пак става Луганск.

През 1970 г. отново е върнато името Ворошиловград, тъй като маршалът умира. А през 1991 г., след обявяването на независимостта на Украйна, е възвърнато историческото название Луганск. Засега.

Донецк пък някога се е наричал Сталино.