"Газпром" не планира промяна на маршрута на подводната отсечка от газопровода "Южен поток", която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското, съобщи БГНЕС. Това е заявил в Нови Уренгой Яспер Йенсен, говорител на компанията "Южен поток", която извършва реализацията на газопровода.

Миналата седмица в световните медии се появи информация, че маршрутът на "Южен поток" може да бъде променен след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Според тези публикации промяната ще засегне подводната отсечка, която ще бъде скъсена, защото ще започва от Крим, а не както се е планирало досега. Появиха се дори хипотези, че проектът може да заобиколи България.

"Няма никакви планове за промяна на маршрута, нито сме правили проучвания за подобна промяна", категоричен бе Яспер Йенсен.

Пред журналисти днес зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов каза, че в публичното пространство са се появили съобщения, че три от общо четирите тръби на "Южен поток" е възможно да минат през Крим, но самият той каза, че няма такава информация.