НАТО може да изпрати войски, включително американски, в страните от Източна Европа, които се чувстват в зоната на риска заради кризата в Украйна, съобщи сп. "Тайм".

Това заяви снощи ген. Филип Брийдлав, главнокомандващ обединените въоръжени сили на пакта в Европа. Той има до днес краен срок да разработи план за подкрепа на държавите от НАТО, които потенциално могат да бъдат заплашени от Русия. Задачата му бе възложена от външните министри на страните членки на алианса.

Според него в граничещите с Русия членки на НАТО може да бъде изпратен международен контингент, в това число военнослужещи от въоръжените сили на САЩ. Страните от пакта, които имат сухопътна граница с Русия, са Норвегия, Естония, Латвия, Литва и Полша. Само Норвегия не е в Източна Европа.

Причина за мярката е фактът, че в момента Русия държи 40-хилядна армия на границата с Украйна, изтъква ген. Брийдлав.

"Това е армия в състояние на бойна готовност, която ще може да изпълни бойна задача, ако получи такава", изтъква командващият силите на НАТО в Европа.

По-рано стана ясно, че Пентагонът праща втори миноносец в Черно море. Това е разрушителят "Доналд Кук".

Днес пък у нас пристига генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Същевременно Естония изрази готовност да приеме за 8 месеца на своя територия изтребители на НАТО. 4 датски самолета ще пристигнат в прибалтийската република през май.

Вчера литовският военен министър Юозас Олекас обяви, че от следващия месец въздушното пространство над Прибалтика ще бъде охранявано от 12 изтребителя. В самата Литва ще пристигнат изтребители от Полша и Великобритания.

Още преди десетина дни стана ясно, че НАТО ще засили присъствието си в Полша и Румъния. Дали и у нас ще има нови натовски бойци или самолети най-вероятно ще обсъдят днес и утре българските политици с шефа на НАТО.