Георги Кадиев, като много негови приятели, е "разкрачен" между Русия и Запада, пише агенция Ройтерс в анализ, озаглавен "България - разкъсана между стари приятели и нови партньори"

Той е член на парламента от Българската социалистическа партия, а неговото правителство е за санкции на Москва, заради анексията на Крим, но в същото време България се чувства културно и исторически свързана с Русия.

"Баща ми беше офицер от Съветската армияПрекарал е целия си живот рамо до рамо със Съветската армия. Много трудно е да му обясниш, че трябва да се наложат санкции на Русия", цитира агенцията Кадиев.

България отдавна е аномалия в Европа - страна в ЕС и НАТО, а в същото време се чувства близка с Русия. Това напрежение се увеличи още повече от противопоставянето около Украйна, като мнозина се чувстват притиснати да избират между Москва и Брюксел, продължава коментара на агенцията.

България сега е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към Европейския съюз от присъединяването си през 2007 г. и не се е разколебала въпреки рисковете от икономически трудности и опасността от падането на крехкото управление на премиера Пламен Орешарски.

Опасността за правителството е, че националистическата партия "Атака", на чиято подкрепа разчитат социалистите, за да останат на власт, обяви, че може да изтегли своята неофициална подкрепа, ако София подкрепи още европейски санкции срещу Русия (Волен Сидеров обяви това в интервю за Ройтерс - б.р.).

България е много уязвима от политическа криза около Крим в сравнение с други бивши държави зад Желязната завеса като прозападната Полша или Румъния, която вече започна да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни доставки.

Много бивши комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето от тях гледат на Русия като на бивш окупатор и все още заплаха. България обаче е различна, защото вижда Москва като приятел. Ако се вземат предвид икономическите и културните връзки, България вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС.

Въпреки това София игра заедно с ЕС при налагането на санкциите за Москва и външният министър Вигенин заяви в интервю, че няма да наложи вето при по-строги мерки на европейско ниво.

"Няма да наложим вето на по-строги санкции, но в същото време няма и да предлагаме такива", каза Вигенин пред "Ройтерс".

"Рисковете за нас са високи. Ние сме една от най-уязвимите държави. Направихме така, че това да стане ясно за нашите съюзници. Разбира се, най-големият риск остава заплахата за газовите доставки", добавя външният министър на България.

Руският "троянски кон"

България е била най-податливият партньор на Русия през съветската ера и до ден днешен лидерите й трябва да опровергават обвинения, че страната е "Троянски кон" в Европейския съюз, тайно работещ за интересите на Кремъл.

Съюзът по времето на Студената война остави дълбок икономически отпечатък на Балканите и страната е почти напълно зависима от руските енергийни доставки.

Повече от 85% от газовите доставки в България се правят от "Газпром", единствената нефтена рафинерия е контролирана от "Лукойл", единствена ядрена централа действа с руско гориво, пише Ройтерс.

Въпреки че се присъединиха към НАТО преди 10 години, българските въоръжени сили са зависими от Русия за ремонти и резервни части за техните съветски изтребители и танкове.

Руските летуващи в България са жизненоважни за българския туризъм, който формира 13% от брутния вътрешен продукт. Това създава притеснения какво би се случило, ако ЕС забрани влизането на руснаци в съюза.

Около 700 000 руснаци, които представляват 10% от населението на България, са посетили Черно море през миналата година. Те пътуват до курорти като Поморие, в който има квартал наречен "Малката Москва".

Безпокойството от икономическите загуби заради кризата в Украйна, заедно с носталгията по комунизма сред по-възрастното поколение и нарастващото разочарование от ЕС, карат някои хора да призовават за по-тесни връзки с Москва.

"България трябва да наложи вето на всякакви санкции срещу Русия", казва Емил Вангелов, пенсиониран учител в София. "Напротив, трябва да увеличим икономическите, политическите и културните връзки с Москва. Не можете ли да видите, че България изчезва след всички лъжи на ЕС и САЩ?", пише Ройтерс.

Предсрочни избори?

Като пряка издънка на комунистическия режим на власт преди падането на Берлинската стена партията има силно проруско крило и голяма част от по-възрастните й избиратели в земеделските райони клонят повече към Москва, отколкото към Запада.

Управляващата партия още преди началото на събитията в Украйна бе изправена пред перспективата да изгуби гласове през май за сметка на лява отцепническа група, оглавявана от бившия президент и от движение, водено от бивш телевизионен водещ.

А, ако се наложат санкции на Русия, сигурно ще се загубят още гласове.

Според Ройтерс ГЕРБ са вероятните победители на евроизборите, което може да стане повод за предсрочни парламентарни избори през есента.