Два от най-модерните и скъпи изтребители на ВВС на САЩ – Ф-22 Раптор (Хищник) пристигат в Полша. Те ще участват в съвместно учение на НАТО. Миналата седмица във военната авиобаза в Шпандал, Германия бяха дислоцирани 4 машини от същия тип. 

Общо 12 бойни самолета F-22 Раптор ще бъдат разположени в Европа за възпиране на евентуална агресия от страна на Русия и като последица от действията на Москва в Украйна, обяви неотдавна Пентагонът.

Невидимият за радари самолет, дело на компанията „Локхийд Мартин“, за първи път бе използван в бойна мисия 5 години, след като бе приет на въоръжение от ВВС на САЩ.  Това се случи миналото лято, когато Хищниците започнаха да нанасят удари по джихадистите от т.нар. Ислямска държава. Програмата за създаването на „Хищник“ излезе направо платинена – крайната цена е $ 67 милиарда, което е рекорд в историята на Пентагона. Заради високите разходи през 2011 г. тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс разпореди спиране на производството, след като ВВС вече бяха получили 187 машини. „Това е най-модерният изтребител-бомбардировач в момента в света и нито един друг боен самолет не може да се сравнява с него“, заяви представител на ВВС.

Заради съвременната си електроника Ф-22 може да сваля вражески самолети, които се намират отвъд хоризонта. За целта той е въоръжен с ракети с далечен обсег, които могат да бъдат изстрелвани много преди Раптър да бъде засечен от радарите на противниковите летящи машини. През годините след въвеждане на въоръжение Ф-22 бе допълнително усъвършенстван и се появи модела Ф-22А Блок, който може да поразява много цели едновремено. Според експерти на ВВС самолетът има потенциал без проблеми да се справи с цялa ескадрила от руските Су-47 и Миг-35. Те твърдят, че единствените в света изтребители бомбардировачи от пето поколение са Ф-22 и Ф-35 Лайтнинг II , който още не е на въоръжение.          

Технико-тактическите данни на Раптър се пазят в строга тайна. Въпреки това интернет изданието „Комбат еъркрафт“ пусна доста подробни сведения за самолета. Ф-22 тежи малко над 27 тона (с всички въоръжения) и е супермодерен тактически изтребител и развива 1963 км в час (1,5 пъти по-бързо от скоростта на звука) без използване на форсаж на двигателите. Той има обсег от 2960 км. Машината разполага с два реактивни мотора „Прат енд Уитни“ с тяга от по 15 867 килограма. Корпусът на Раптър е изработен от сплав oт 39 на сто титан, 24 на сто композит от въглеродни фибри, 16 на сто алуминии и 1 на сто специална, тъмносива на цвят температурно устойчива пластмаса, от типа на използваната за покритие на космическите капсули от програмата „Аполо“.

Ф-22 е истинска летяща крепост и може да носи 4,5 т бомби и ракети. В оръжейния отсек на самолета се намира скорострелно 20-милиметрово шестцевно оръдие „Вулкан“, което разполага с 480 снаряда. Раптър е снабден с 20 ракети от различен тип и 2 "умни" 500-килограмови бомби JDAM, управлявани от сателити и предназначени да проникват през дебели бетонни сгради и да се взривяват вътре в тях.

В момента ВВС на САЩ разработват лазерни оръдия, които се предвижда да бъдат инсталирани в задната част на фюзелажа на машината. Те ще бъдат въведени на въоръжение около 2022 г. , за да бранят изтребителя от атакуващи го в гръб.     

Междувременно в Латвия бяха прехвърлени временно няколко безпилотни самолета "Придейтър". Те са част от мерките за засилване сигурността на източноевропейските държави от Алианса.