Гръцкото правителство подава оставка и насрочва предсрочни парламентарни избори за 20 септември. Това заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията.

„Народът трябва да реши на предсрочните парламентарни избори какво сме постигнали и кой ще води страната по-нататък", каза министър-председателят.

Ципрас смята, че мандатът, който е получил на 25 януари, се е изчерпал и хората трябва да решат дали заслужава нов.

"Предлагам на съда на гръцкия народ всичко, каквото съм постигнал", добави той.

Не постигнал всичко, което е искал, но направил възможно най-доброто. След края на обръщението си Ципрас се отправи към президентството, за да връчи оставката си.

Премиерът бе подложен на растящ натиск да свика предсрочни избори заради разрива в неговата партия СИРИЗА по повод новия спасителен план от 86 млрд. евро за Гърция, наложен от международните кредитори. Гърция погаси вчера €3,4 млрд задължение към Европейската централна банка, с което започна третия пакет от заеми срещу обещанието ѝ да извърши реформи следващите 5 години.

Ципрас дойде на власт през януари на вълната от народния гняв срещу повишаването на данъците, съкращаване на разходите и реформите, изисквани от кредиторите срещу оказаната дотогава финансова помощ в размер на 240 млрд евро.

Но той бе изправен пред бунт в СИРИЗА, в която почти една трета от депутатите ѝ се противопоставиха на последната сделка с кредиторите за 86 млрд евро. Договореността изисква от гърците да затегнат още повече колана.