Нови хиляди бежанци заляха Гърция тази нощ, предаде Би Би Си.

Снощи два кораба с над 4200 мигранти акостираха в пристанище Пирея. Бежанците в тях бяха превозени от остров Лесбос.  

По същото време в Бавария бе поставен рекорд - за една нощ пристигнаха 2200 души, съобщи местната полиция. А министърката по социалните грижи Емилия Мюлер обяви, че "Бавария вече няма сили да се справи сама с проблема".

Само за миналата седмица в Гърция са пристигнали нови 23 000 бежанци, а от началото на годината броят им превишава 160 000. Правителството на Атина се чуди как да се справи със ситуацията. Гърците открито заявяват, че не им достигат средства за да се оправят с толкова много пристигащи, но хуманитарни организации настояват кабинетът да увеличи усилията си в тази област. Вчера президент Прокопис Павлопулос се обърна към френския си колега Франсоа Оланд и поиска ситуацията, в която е изпаднала страната му, да бъде обсъдена на най-високо европейско равнище. По-късно днес в Атина ще заседава служебното правителство.

Много от пристигащите в страната стъпват първо на о. Лесбос, където според в. „Катимерини“, през миналата седмица са били регистрирани 17 500 мигранти. Други първо стигат до остров - Кос. Според правилата бежанците трябва да бъдат регистрирани, обаче в понеделник Унгария, също залята от преселението, се отказа от усилията си да регистрира мигрантите и позволи на голям брой от тях да се качат на влакове на гара Келели в източната част на столицата и да пътуват към Виена и Германия. Австрия веднага реагира гневно и Будапеща опразни централната гара във вторник като остави около 1000 имигранти с билети в ръка навън. Властите обявиха, че ще регистрират всички бежанци и ще ги връща обратно в страните, през които са влезли за първи път в ЕС.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви тези дни, че вълната от бежанци ще промени Европа много повече от кризата в Гърция и стабилността на еврото. Брюксел не знае как точно да постъпи и засега мерките на Евросъюза са напълно неадекватни. За 14 септември е насрочена извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, на която ще се обсъжда кризата с мигрантите.