Върховната административна прокуратура е възложила на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) проверка по спазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) относно концесионерите и наемателите, съобщават от прокуратурата. Това е станало възможно по реда на надзора за законност.

След като от ведомството на Лиляна Павлова са извършили въпросните инспекции са установени нарушения в три основни групи:

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие;

Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, включително на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие;

Платените плажни зони надвишават като площ безплатната площ за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми;

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност, пишат от ВАП. С две думи - излиза, че май нищо не е наред по Черноморието...

От прокуратурата изрично уточняват, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си по котрол и мониторинг, но се напомня, че "задълженията на МРРБ включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които ЗУЧК е предвидил това". ВАП предлага налагане на санкции. МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените наказания в едномесечен срок.    

По отношение на морския плаж „Корал“, ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи, допълват от прокуратурата.

По-рано днес Районната здравна инспекция - Бургас обяви, че плажът в Лозенец ще остане затворен поне до четвъртък заради наличие на бактериите ешерихия коли и ентерококи във водата.