Рискът за България в настоящата ситуация от бежанска вълна е минимален, каза пред бТВ министърът на външните работи Даниел Митов. „Не е феномен, който сме успели да прекъснем, но българските граници се охраняват много по-добре от гръцките”, смята той.

Според него никой няма полза и изгода да минава добре охранявана граница, който е в страни от пътя на миграционния поток.

Голяма част от хората, които преминават през Балканите по пътя си към Западна Европа, не са бежанци, а икономически мигранти и трябва да се третират различно, припомни той.

Той изтъкна, че по отношение на бягащите от конфликти държавите в ЕС имат конкретни ангажименти на база споразумения, които са сключили. По-сложна е ситуацията с тези, които просто търсят по-добри условия на живот.

Европа трудно може да издържи подобен натиск”, смята Митов.

Руската федерация няма проблем с външната политика на България или с членството на страната ни в НАТО, коментира още външният министър. Това си проличало и от думите на руския президент Владимир Путин, че Русия е готова са си сътрудничи с България, независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на редица проекти.

"Ясно е, че Русия се отнася добронамерено към развитието на отношенията с България. Важно е тези отношения да бъдат равнопоставени", посочи Митов.