Имаме новина, уважаеми зрители, както би казал евродепутатът и бивш тв водещ Николай Бареков. Бихме добавили - даже две.

Първата новина: Депутатът от ДПС Делян Пеевски за първи път е официално собственик на медии. На 17 август майка му - Ирена Кръстева, му е прехвърлила половината акции от фирмата "Балканска медийна компания" ЕАД, показват документи, внесени в Търговския регистър (виж по-долу). Капиталът на дружеството е разпределен в 1000 акции с номинал от 50 лв., 500 от които се прехвърлят на Пеевски. А "Балканска медийна компания" от своя страна е собственик на "Нова българска медийна група холдинг" - собственикът на всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", на седмичника "Политика днес", на спортния всекидневник "Меридиан мач", както и на регионалния вестник "Борба".

Втората новина: "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, е подала заявление пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за получаване на разрешение за покупката на "Елит Медиа Груп" ЕООД, която е собственик на тв канала "Канал 3", показва регистърът на ведомството.

Няма причини сделката да не бъде разрешена, защото от становището на КЗК е видно, че не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географските пазари в страната, защото "заради характера на извършваната от двете дружества дейности липсват хоризонтални и вертикални ефекти, както и липса на отношения на свързани пазари".

"Нова българска медийна група холдинг" има участие в дружества и издателска дейност, а "Елит Медиа България" е с основен предмет на дейност производство и разпространение на телевизионни продукти", обясняват експертите на ведомството.

Все пак КЗК си оставя вратичка, давайки 7-дневен срок, в който заинтересованите страни могат да изразят своето становище върху обединението и очакваното от тях въздействие върху ефективната конкуренция в страната.