Правилно ли е един депутат да притежава медии? Този въпрос се задава от дни, след като се разбра, че народният представител от ДПС Делян Пеевски вече е официално собственик на няколко вестника и една телевизия -  всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", седмичника "Политика днес", спортния всекидневник "Меридиан мач", регионалния вестник "Борба", и "Канал 3". Както се изясни, чисто законово, няма никаква пречка за това. Но остава въпросът дали е морално и допустимо човек от властта да е собственик на институция, оформяща общественото мнение.

Решихме да зададем този въпрос на другият "виновник" в 43-тото НС - лидерът на Патриотичния фронт и собственик на телевизия "Скат" Валери Симеонов. Той беше информиран за бизнес придобивката на Пеевски - Булгартабак, но бе изпуснал, че колегата му в пленарната зала е вече такъв и в медийния бизнес.

"Вие ще изкарате, че аз имам проблем тогава? Смятате ли, че някой като стане депутат трябва да спре да има собственост?" беше първоначалната реакция на Симеонов, но след това подчерта: "Трябва да се види с какви пари ги е купил."

Беше му изтъкнато, че медиите не са обикновен бизнес и имат уникалната позиция да влияят на диалога и мненията в обществото, след което той допълни:

"Ако ме питате принципно, аз не виждам проблем в това. Но не ми харесва това, че е имало възможност с мои пари някой да си купи медии. С парите на една банка, с наши пари, аз нямам нищо там, но имам приятели, които имат, някои си позволява да се разгащва и да си купува вестници. Оттам нататък, в момента, в който са станали частна собстевност, не можем да попречим на който и да е бизнесмен."