САЩ могат да станат жертва на мащабен терористичен акт, напомнящ за 11 септември 2001 година, но по-страшен и с използването на още по-смъртоносно оръжие.

Изказването е на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни в излъчено днес интервю за Си Ен Ен.

Според Чейни, джихадистите са невероятно опасни за сигурността на САЩ. Той добавя още:

"Терористите, от т.нар. Ислямска държава биха могли да използват химическо, биологическо или даже ядрено оръжие".

Вицето на Джордж Буш младши атакува сегашния американски президент Барак Обама, който според него, не прави достатъчно, за да спре бързото разширяване на халифата. Обама допусна грешка, като нареди изтеглянето на американските войски от Ирак, заяви Чейни. Това причини „вакуум“ в силовата сфера на страната, от който ислямистката групировка бързо се възползва, коментира той. Освен това бившият вицепрезидент смята, че Обама е допуснал грешка със сключването на споразумение с Иран.

Запитан за скандалните изказвания на милиардера Тръмп в надпреварата за номинация на републиканците за кандидат-президент Чейни заяви, че не желае сега да коментира неговите изяви. Но, ако бъде избран от Републиканската партия за кандидат-президент, ще гласувам за него, категорично обяви той.

Видният политик каза, че историята с имейлите на Хилъри Клинтън е абсолютно непрофесионална постъпка от нейна страна и коментира, че сегашният вице Джо Байдън би бил по-подходяща кандидатура за президнет от страна на демократите.