Симона Русева

БЕРЛИН – Минските договорености трябва да се спазват, не е нужен нов формат на преговори извън “Четворката от Нормандия” – лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна.

Тази позиция изрази Ангела Меркел късно снощи след разговор в канцлерството с френския президент Франсоа Оланд и с украинския държавен глава Петро Порошенко.

Нямаше как Владимир Путин да изрази становище. Той не беше поканен на срещата, което разгневи Кремъл.
Меркел направи опит да утеши руския президент задочно.

“Можете да сте сигурни, че контактите с руския президент се поддържат на съответното високо ниво. Ако всички са на мнение, че това е необходимо, пак ще има четворни срещи. Не изключвам отново да се срещнем четиримата”, заяви канцлерката след журналистически въпрос. 

Ясно е кои са четиримата – Оланд, Меркел, Порошенко и Путин. Спроред изтекла в германските медии информация такава среща се планира за края на септември.

Меркел заяви също, че наскоро тя, Оланд, Порошенко и Путин са водили “интензивен телефонен разговор” с Владимир Путин. Продължавала и работата на експертно ниво между четирите държави.

Меркел подчерта, че разговорът в Берлин е бил  подчинен на основната идея да се укрепи формата на преговорите, в който от лятото на 2014 участват лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия с цел да се реши конфликтът в Източна Украйна по мирен път. “Фундаментът е Минск” обобщи накратко Меркел.

Същевременно канцлерката изрази дълбокото си разочарование, че не се спазват договорените с руския президент мерки за постигане на мир в Източна Украйна – примирието още не е факт, представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не могат да се придвижват свободно в кризисния район, а изпратените разузнавателни дронове били разрушавани. Мудно вървяла и размяната на пленници между Русия и Украйна, както и подготовката на местни избори в контролираните от сепаратистите райони.

"Всички тези въпроси за мен са ключови", заяви Меркел и допълни: "Длъжни сме да направим всичко, за да може примирието да стане реалност."

От Берлин Порошенко обаче призова сепаратистите да се откажат от местните избори в Донбас, тъй като те били в разрез с украинското право.

Франсоа Оланд сподели позицията на канцлерката. Благодарение на формата от Нормандия се е стигнало до подписването на пакет от мерки за прилагането на споразуменията от Минск от всички участници и техните подписи ги обвързвали да спазват договореностите.

Споразумението от Минск все още било на хартия, а точно то е основата на мирния процес.

"Няма алтернатива на договореностите от Минск. Ние сме убедени, че Минският процес е абсолютно универсален инструмент. Това ще рече незабавно примирие, изтегляне на тежките оръжия и безпрепятствена работа на експертите от ОССЕ",заяви Порошенко. Той също изрази мнение, че не е нужен друг формат освен този от Нормандия. Порошенко обаче бил готов при обсъждането на някои въпроси да бъдат привлечени и САЩ.

Преди вчерашната среща в Берлин руският външен министър Сергей Лавров се е свързал с Меркел и Оланд и ги е призовал да упражнят натиск върху Порошенко и да го принудят да спазва договореностите от Минск, съобщиха германските медии. Лавров е предупредил също, че на карта бил заложен авторитетът на Германия и Франция като държави посреднички при решаването на конфликта в Източна Украйна.