Близо 800 джихадисти, завърнали се от Ирак и Сирия, се готвят да извършат терористични атаки в Европа.

Това съобщиха испански експерти по борбата с тероризма, цитирани от мадридското радио СЕР.

Тези хора са вербувани от "Ислямска държава" (ИД) или клонове на "Ал Кайда" като сирийския Фронт "Ан Нусра". Те живеят на различни места в Европа. Местоположението на някои от тях е установено, на други обаче - не.

Профилът на тези джихадисти е подобен на този на мароканеца Аюб ал Хазани, който на 21 август откри огън във влака от Амстердам за Париж и само намесата на няколко смели пътници предотврати кървава баня. Смята се, че той е получил оръжието и инструкциите за действие, преди да се качи на влака. Предполага се, че арабинът е симпатизант на ИД.

Със сигурност се знае, че Хазани е заминал през май със самолет от Берлин за ИСтанбул. Оттогава до стрелбата във влака следите му се губят.

Испанските експерти не вярват в думите на мароканеца, че е искал да извърши обир, защото бил гладен.

"Тези хора не са много добре подготвени. но са лесно податливи. Те са готови на всичко и единственото, което получават, е съвсем елементарно обучение по боравене с оръжие", заявява един от специалистите.

Аюб ал Хазани е живял 7 години в Испания. Три от тях той е бил в столицата Мадрид, а 4 - в средиземноморското пристанище Алхесирас, разположено точно срещу Мароко. През цялото му пребиваване в иберийската страна арабинът е бил следен от полицията.

Той е лежал три пъти в затвора за търговия с хашиш и със скрап. Вероятно се е радикализирал зад решетките.