Връзка за Рилския манастир ще има, даже общо три. Просто пътният възел ще е съобразен с релефа на терена, а на новата АМ "Струма" има тунел там, където е сегашната отбивка за обителта. Затова „детелината“ ще е 2 км по на юг.

Това каза регионалната министърка Лиляна Павлова тази сутрин в бТВ. Тя благодари на гражданския контрол, но не се съгласи с писанията, че са "малоумни" и са проспали отбивката.

По повод на прословутия ляв завой на Белокопитово министърката каза, че няма никакви проблеми на пътния възел и дори не е станало нито едно ПТП, откакто е открит.

"Дори пътният възел спомага да се правят завоите с много по-голяма скорост отколкото при обикновена „детелина“. Толкова е добър, че някои директно подминават пътния възел, без да разберат, че са влезли и излезли от него", даде пример Павлова.

Правителството ще е готово с участъка Дупница-Благоевград до края на октомври, в момента изпълнението е 72-73 %, върна се министърката към "Струма". Паралелно започват още два важни лота - от Благоевград до Крупник и от Сандански до Кресна. Те са съответно 17 и 21 км, а за единия дори има избран изпълнител. Така ще останат само 21 км в Кресненското дефиле – най-сложния участък. На моменти магистралата ще е на две нива, съчетание от тунели и виадукти, а не само един грамаден тунел, поясни още регионалната шефка.

По повод на тунела под Шипка тя каза, че в момента се довършва обходът на Габрово и остава самият тунел. До края на октомври ще се довърши и АМ „Марица“, на финал са обходът на Монтана се довършва и големият пътен възел на софийското Околовръстно при Люлин. 

Тя не се съгласи, че бурното строителство е за изборите - просто програмният период привършва тази година и срокът на договорите е сключен за ноември. Европейските фондове са активни до края на 2015 г. и това , че съвпада с изборите няма нищо общо, поясни Павлова. 

По повод на плажовете тя каза, че от общо 209 плажа у нас 95 не са отдадени за стопансване или са частично. От останалите 100 проверени от МРРБ и 20 от областните управи почти на всички плажове са открити несъответствия. Те са или нарушаване на свободната площ, или това, че е "забита някъде в скалите", има проблем със спасителите, с хигиенните условия и наличното медицинско обордване.

Вече са санкционирани над 56 концесионери и наематели. Накрая на сезона след разбор ще има основания да бъдат прекратявани договори. Павлова напомни, че през 2012 г. тя е прекратила няколко договора за концесия и наем. Слънчев бряг и Несебър са "с най-арогантно поведение", определи министърката. 

Тя пак се върна на първия мандат на ГЕРБ, че за 2012 г. са събрани над 1,5 млн. от глоби.

Те ги плащат – очевидно приходите са добри, и в същия момент се отстраняват несъответствията. Но миналата година не са правени замервания и според предишното правителство всичко е било блестящо и е нямало нарушения, каза тя.

Другата категория нарушения са, че изключително голямата площ е заета със заведения и търговски обекти, които се разширяват над позволеното с всякакви трикове. 

По повод санирането Павлова каза, че всичко зависи от инициативността на кметовете и не се дават приоритетно поръчки на градоначалници от ГЕРБ. Към момента 1570 блока са се включили в правителствената програма, само за последните 3 дни са се записали 30.

Тя напомни, че от 1 януари отпадат ограниченията и ще могат да се санират кооперации под 36 апартамента, плюс тухлените сгради, т.е. - програмата става отворена за абсолютно всички жилищни сгради.