Големият въпрос е дали в България ще има обединен Реформаторрски блок, или ще продължава да е разпасаната команда, която много често бяхме миналата година. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на Нова ТВ при първото си гостуване след завръщането му от САЩ.

Нашите министри не получиха необходимата подкрепа от нас, например да изградят силни екипи - напротив, получаваха партизански натиск за назначаване на тоя и оня по партийна линия, беше самокритичен Кънев.  Той даде пример за прокарването на закони, при които половината от блока отсъствали от залата, а цялата група на ГЕРБ била там.

Въпросът е имаме ли силите да изградим модерни институции, риторично запита Кънев. В момента, в който империята на Пеевски продължава да се разширява, важно е дали Комисията за защита на конкуренцията ще бъде пак пълна с негови хора. Въпросът е има ли монопол - в пресата, в енергетиката, в горивата, и има ли антимонополен орган, който да се бори с това. В продължение на 12 години отговорът бе - не, няма такъв орган

За никой в България не е тайна, че целият сегашен състав начело с председателя за три мандата е продуциран от ДПС в продължение на 12 години

Десетки хиляди български предприемачи - средни и дребни, са се блъскали в комисията, за да установят, че има фирми, които винаги печелят там, отсече Кънев.

Той нарече "страховити глупости" писанията по медии, че бил в САЩ "на инструктаж" и уточни, че бил в рамките на дългогодишната посетителска програма за лидери, натоварена с изключително много срещи.  Няма инструктаж и се надявам, че никой не инструктира български политици, каза десният лидер. 

Референдумът беше лош политически ход и съм казвал това пред президента, обяви Кънев, обяснявайки поведението на реформаторите при гласуването, което било абсолютно резонно и от обществен интерес. За тях преференцията била мажоритарният вот.

Половината българи нямат доверие в политиците и не искат да гласуват. Ние можем да отговорим с промяна на политическото си поведение, което опитваме - като стил, като отстраняване на простотията в политическите разговори. Другото е да наложим гласуването, защото властта е в нас. За нас винаги е било важно електронното гласуване. Важно е то да се проведе, за да може хората, които живеят в чужбина, да компенсират с гласуването си купения вот.

Не разбирам това, което казва Борисов - че всички промени в съдебната система ще важат за "след Цацаров". Има очевидно недоразумение, коментира Радан Кънев интервюто на премиера отпреди седмица, и обеща, че ще разбере какво е имал предвид Борисов при срещата им в първите дни на септември.

: