Общински съветници на Патриотичния фронт в Пловдив обявиха, че ще внесеат в местната прокуратура искане за проверка на финансовото и имотното състояние на кмета Иван Тотев и неговото семейство. Това съобщи БГНЕС. Поводът за искането са медийни публикации по въпроса.

Коментарът на Тотев бе кратък: "Идват избори". Настоящият кмет отново ще се кандидатира на местния вот наесен с подкрепата на ГЕРБ.

Преди няколко месеца депутати от фронта внесоха друг сигнал в прокуратурата срещу Тотев - за оскъпяването на строителството на спортната зала в Пловдив. Спроед тях първоначално тя е трябвало да струва 7 млн. лв., но накрая е излязла 60 млн. лв., като средствата са дошли от общинския и от държавния бюджет. Депутатите изтъкнаха и факта, че една голяма част от дейностите около строежа на залата са извършени от "Главболгарстрой". А тази фирма според тяхната информация е дала заем от 1 млн. лв. на фирмата на майката на кмета и е изградила неговия семеен хотел и къщата му в центъра на Пловдив.

На днешната сесия на общинския съвет в Пловдив бе разгледан отчета на бюджета на общината за миналата година. Той обаче не бе приет, защото двама от ДПС, които традиционно подкрепят ГЕРБ отсъстваха, а третия гласува "въздържал се". Двама от ГЕРБ също не подкрепиха предложението.

Според съветници от ВМРО от отчета на бюджета липсват 44 млн. лв., за които никой няма обяснение. На този аргумент главният финансист на общината Наталия Делчева обяснява, че "липсващите" 44 млн. са прехвърлени като преходен остатък от миналогодишния в тазгодишния бюджет с решение на общинските съветници. Предстои отчетът да се гледа отново.