Обясненията на министърката на туризма Николина Ангелкова как двата силни месеца - юли и август, ще компенсират спада на туристите през юни, не се потвърждават. Днес Националният статистически институт (НСИ) разпространи данните за миналия месец и те никак не са добри.

Оказва се, че освен голям брой руснаци от Черноморието ни са се отказали и много германци и румънци, а българите масово са избрали плажовете на Гърция и Турция за лятната си отпуска. 

Според данните на НСИ на почивка и екскурзия в България през юли са дошли 904.5 хил. чужденци, което с 3.4% по-малко, отколкото по същото време на миналата година. За втора поредна година броят на туристите през юли е под 1 милион души.

Спадът се дължи не само на по-малкото гости от Русия и Украйна, но спад има и при летовниците от много държави от ЕС - Германия, Румъния, Гърция и други.

Общото намаление на туристите от ЕС е с 3 на сто - до 478 хил. души. Значителен е спадът на германските туристи, които са и най-многобройните сред страните от ЕС по българското Черноморие - общо с 8.3% до 133 хил. души. Намаляват със 7% до 47 хил. души и гостите от Румъния, които са трети по значимост пазар за България.  Най-голямо е намалението на гръцките туристи - с 63% до символичните 8000. Статистиката отчита спад и на посещенията от Великобритания, Австрия, Дания, Финландия, Франция, Швеция. 

Увеличение има на полските туристи, които са стигнали до 63 хил. души, което е със 17,7 процента повече в сравнение с миналата година. Повече са били и унгарците и хърватите, но техния дял като обем на пазара остава незначителен.

Очакванията за спад от 20 процента на почиващите у нас туристи от Русия и Украйна се потвърждават и през юли. Гостите от Руската федерация през месеца са били 123 000 при 151 000 преди година. Украинците намаляват от 63.3 хил. души през юли 2014 г. на 49.9 хил. 

Паралелното изследване на НСИ - за пътуванията на българите в чужбина обаче прави картината на летния сезон по морето още по-черна. Ведомството е регистрирало огромен ръст от 50% на българите, пътували на екскурзия или на почивка в чужбина през юли.

През юли миналата година извън страната са прекарали отпуската си 147 000 българи, а през тази броят им вече надхвърля 220 хиляди. Това означава, че повече от 70 000 нашенци, които са се пекли на нашето море са се пренесли към по-приветливи дестинации. 

Една трета от всички задгранични пътувания на българите през юли са били към Гърция. Това е рекорд за последните 7 години. Преди година през юли курортите на Халкидики и островите са привлекли 25 000 нашенци, а сега 67 000 българи са платили своята дан за това Атина да се справи с тежката финансова криза, съсипваща държавата. 

Значително  се увеличават и летувалите в Турция. Броят им нараства с 32% до 75 000 души.  Почивалите в Македония нарастват с една четвърт до 10 000, а до Сърбия са се разходили над 7000 души, при 3800 преди година.