"Не само, че няма да намаля военните, не само че няма да ги оттегля, а мисля да ги увелича там, където е необходимо и да останат колкото е необходимо", обяви министърът на отбраната Николай Ненчев по бТВ. За момента по границата с Македония са разположени около 25 военни с техника. 

„Искаме да огледаме, да се запознаем, да може да реагираме при всеки случай”, поясни Ненчев.

„Лично аз съм силно обезпокоен от това какво се случва, такова нещо не се е случвало от Втората световна война”, каза още министърът. Той уточни, че не ставало дума само за бежанците, които бягат от война. Имамл предвид навика на „Ислямска държава” и на други терористични организации да се възползват, когато там са концентрирани големи маси от хора.

„Имаме съмнения, че сред тях има представители на различни групировки, които биха могли да извършат терористичен акт. От министерството не можем да седим настрана”, допълни още Ненчев.

Той коментира и заловените косовари, на чиито телефони имаше снимки на отрязани глави, на ГКПП Гюешево военният министър каза, че е запознат със случая. „Изглежда са опасни, това засилва страховете ми и ме кара да съм изключително внимателен”, допълни още той.

„Военни по границата с Турция има от началото на тази година, там осъществяваме само логистична подкрепа”, каза Ненчев.

На въпрос бройката от 25 военни не е ли малка за охраняване на цяла граница с Македония, военният министър отговори „Ние сме там, за да заявим категоричност, за да заявим едно становище и готовност да участваме, имаме и готовност да увеличим максимално бройката военни”.

Според Ненчев трябвало да се предприемат категорични действия срещу „Ислямска държава”. Държавата не можела да си позволи да бездейства.

„Ще е чудесно България да е инициатор за свикването на една конференция и да поиска от ЕС и НАТО спешни мерки за справяне с този проблем, без нашите партньори не бихме могли да се справим”, предложи министърът.