Трима души, които по предварителна информация са български граждани, са арестувани в Унгария във връзка с откритите 71 трупа в камион в Австрия, предаде БНР.

Разследването установило, че собственик на камиона-ковчег е български гражданин от ливански произход. Товарният автомобил е бил паркиран на австрийската магистрала в продължение на 20 часа преди да бъде извършена проверка от полицията.

Клуб Z се свърза с австрийската прокуратура от град Айзенщат, в чиято юрисдикция е изоставения камион. От там ни съобщиха, че съгражданите ни са арестувани, но срещу тях все още няма повдигнато обвинение, тъй като все още се събира информация и факти за престъплението. От прокурорския офис ни казаха още, че има много възможности какво точно обвинение ще получат българите - не е ясно още дали са просто шофьори, или организатори на трафика.

По последна информация телата на 71 души са открити във возилото. Загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци, като причината за смъртта им е задушаване.