Нова крилата фраза произведе икономическият министър Божидар Лукарски по време на днешния си отчет за проверките по бензиностанциите.

"За съжаление, или за добро не живеем във времената на плановата икономика и не можем да определяме цените на горивата", рече министърът в отговор на въпрос на бившия депутат Минчо Христов.

Той го попита дали е нормално производствената цена на литър гориво в Белгия и Австрия да е 40 евроцента, а у нас - 62 цента.

"Не е нормално", каза Лукарски, уточнявайки, че органът, който трябва да разкрие има или няма картел при определянето на цените на горивата не е министерството му, а Комисията за защита на конкуренцията. "Знаете, че те не от вчера са започнали такава проверка и чакаме да видим", добави той.

Отчетът на Лукарски по темата с горивата, всъщност преповтори данните, които Министерството на икономиката обяви в неделя. Пак бе казано, че отклонения са констатирани при по-малко от един процент от бензиноколонките и как всъщност големите отклонения били констатирани предимно на малки бензиностанции, които не са част от основните дистрибутори.

Министърът се фокусира основно върху това, че още от началото на годината по бензиностанциите текат активни проверки и че всъщност разпоредените от премиера Бойко Борисов инспекции не са нещо извънредно, а само са разширили обхвата.

Според данните на икономическото министерство отклонения в качеството на горивото е било установено при 7 процента при взети 1000 проби. Нередностите били в съдържанието на биоетанол, сяра и дестилати.

От ведомството на Лукарски се зарекоха проверките да продължат. За по-ефективна борба с измамите с горива щяла да бъде изградена единна информационна система между НАП, Агенция "Митници", Българския институт по метрология и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Щели да бъдат назначени и повече контрольори, които да извършват проверки на място.

"Предлагаме и увеличаване на санкциите за неправилно отчитане на закупеното гориво. Глобата трябва да стане 10 000 лева. Сега е 500 лева при първо нарушение и 1000 при второ, а подобна санкция се избива за един ден", изчисли Лукарски.