Министърът на външните работи Даниел Митов отказа да разкрие самоличността на тримата български граждани, които бяха арестувани в Австрия във връзка с откритите в камион 71 мъртви бежанци. Пред Нова телевизия Митов информира, че в рамките на 24 часа след откриването на „камиона-ковчег“, австрийските служби в партньорство с българските са успели да идентифицират и заловят заподозрените в трафик на хора.

„Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през България. Това са мрежи, които съществуват в целия Европейски съюз“, каза Митов.

Външният министър призова „да се затегнат много тежко мерките и наказанията срещу такива действия“.

„На територията на България отдавна сме започнали работа по този въпрос. Досега имаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, затова по инициатива на правителството минаха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор, а при съучастие на длъжностни лица – и конфискация на имущество“, обясни министърът.

По думите на Даниел Митов, България постоянно залавя такива хора.

„Този бизнес е изместил до голяма степен и търговията с наркотици“.

Първият български дипломат призова „да се фокусираме върху решаването на конкретни проблеми“ – става дума за споразумения за реадмисия, които уреждат при какви условия бежанците могат да бъдат връщани в други държави, които имат статут на „сигурни“.

Даниел Митов обясни, че по-важна е борбата срещу причините, а не срещу последиците от бежанската вълна – борбата срещу „Ислямска държава“ и постигането на сигурност в Близкия Изток.

"Държавите от Северна Африка не полагат усилия в борбата срещу „Ислямска държава“, а точно те са тези, които първи ще бъдат засегнати от този варварски феномен“.

„Камионът-ковчег“ беше открит в четвъртък, паркирал в аварийната лента на австрийската магистрала А4, на 50 км югоизточно от Виена. Предполага се, че камионът е престоял там поне денонощие. Жертвите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-малкото е момиченце на възраст между 1 и 2 годинки, другите са момчета - от 8 до 10 годишни. От намерени паспорти може да се заключи, че жертвите са сирийски бежанци, а не от Северна Африка, както досега се предполагаше. Смъртта най-вероятно е настъпила вследствие задушаване. Бежанците са били натъпкани на площ от 15 квадратни метра.

Снощи в Унгария бяха арестувани общо 21 души за организиране на нелегален трафик на хора.