Най-емоционалната нация в света са боливийците, най-лишени от емоции са в Бангладеш. Данните са от международно проучване на "Галъп Интернешънъл", което обхваща 148 държави. Във всяка от страните са интервюирани по 1000 души, проучването е правено през цялата 2014 г.

Първото място в класацията е за Боливия, в челото доминират латиноамериканските държави. Следват Ел Салвадор и Еквадор. Близо 60 на сто от хората в Боливия отговарят, че са изпитали определени положителни или отрицателни емоции предишния ден. Тройката в дъното се оформя от Бангладеш - 37%, Азербайджан и Грузия с по 38%.  

Методологията

"Галъп" задава няколко въпроса: Чувствахте ли се отпочинали предишния ден? С уважение ли се отнасяха към вас през вчерашния ден? Смяхте ли се, усмихвахте ли се много през вчерашния ден? Научихте ли или направихте ли нещо интересно вчера? Изпитахте ли следните чувства: радост, физическа болка, тревога, тъга, стрес, гняв. Така се формират Индексът на позитивните емоции на "Галъп" и Индексът на отрицателните емоции. Между тях не е задължителна корелацията. Т. е. има страни, в които мнозинството от хората твърди, че изпитва силна радост и по същия начин изпитва и силни негативни чувства като тъга, мъка и т.н. Всъщност това е и основата за достигането до изводите за най-емоционалните и за най-лишените от емоции нации.

Класацията на най-емоционалните и най-неемоционалните страни се формира от средния брой на отговорите "да" на всички въпроси.

Топ 10 на най-емоционалните държави

В челото влизат Боливия, Ел Салвадор, Еквадор, Филипини, Никарагуа, Гватемала, Ирак, Камбоджа, Колумбия, Коста Рика, Хондурас. 

На другия полюс са страните, където хората показват или изпитват най-малко емоции. Любопитното е, че с малки изключения - Бангладеш и Судан (две раздирани от бедност, природни катаклизми и войни страни) другите в дъното са държави от постсъветското пространство- бивши съветски републики или бивши соцстрани. Най-лишени от емоции са Бангладеш, Азербайджан, Грузия, Монголия, Беларус, Судан, Литва, Русия, Украйна, Миянмар, Казахстан, Босна и Херцеговина, Молдова, Косово.

Назад, назад - България е на 135 място

Мислете, че българите са много емоционални и отворени. Според данните - не са. България заема едва 135-о място от общо 148 държави. Само 42% от хората казват, че са изпитвали определен тип емоции предишния ден. Резултатът ни е същият като на жителите на Туркменистан, държава, в която българският премиер беше наскоро и която се управлява силно авторитарно и недемократично. Финландия или Холандия, например, които в нашите представи са страни с не особено емоционални хора, са доста по-напред в класацията с 51% отговори "да" на въпросите за положителните или негативните емоции.