Президентът на Руската федерация Владимир Путин се срещна с журналисти по време на Далекоизточния икономически форум във Владивосток. Путин се спря в най-големия град в далечния изток на връщане от Китай, където присъства на военен парад по случай 70-годишнината от победата на Пекин над Япония във Втората световна война. 

"Аз лично обсъждах създаването на антитерористична коалиция с президента на САЩ Барак Обама, а също говорих по този въпрос с президента на Турция, с ръководството на Саудитска Арабия, с краля на Йордания, с президента на Египет, с други партньори", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

На този етап обаче било твърде рано да се обсъжда пряко участие на Русия с военни сили в такава коалиция. Той бе попитан по-специално за включването на руска военна авиация. 

"Това е отделна тема. Виждаме какво се случва сега - американската авиация нанася определени удари. Все още обаче ефективността им не е висока. Но да говорим, че ние сме готови още днес да се включим - това е преждевременно. Ние обаче и така помагама достатъчно сериозно на Сирия да поддържа техниката си и да подготвя своите военни", обясни Путин. 

Според руския президент корените на бежанската криза се намират във външната политика на Запада, поради „налагането на стандарти”.

„Корените на сегашната бежанска криза се намират в погрешната външна политика на Запада и по специално на САЩ в Близкия изток и Северна Африка… Каква е тази политика? Това е политика, която налага своите стандарти, без да се съобразява с историческите, религиозните, националните и културните специфики от региона. Това е политиката на нашите американски партньори преди всичко”, каза Путин.