Вариант номер две на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в парламента с някои корекции, които са поискали от АБВ и Патриотичния фронт, стана ясно след заседанието на управляващите, което се проведе в парламента.

"Няма принципни политически различия, а само технически детайли, които трябва да бъдат обсъдени. Започваме този диалог", заяви вицепремиерът по коалиционната политика и МВР министър Румяна Бъчварова.

"На 3 декември МС ще внесе законопроекта. Това е тема, по която не можем да имаме различия. Мога само да изразя съжаление, че губим три месеца, но може след това този закон да бъде подкрепен с по-голямо мнозинство", допълни колежката й автор на закона Меглена Кунева.

възможността бюрото за разследване, което се предвижда да извършва проверките на управляващите, пак ще може работи по анонимни сигнали, но зад тези сигнали трябва да стои адвукатурата или пък депутат, гласи една от промените, около които е възможно да се обединят участниците в съвета за развитие, научи Клуб Z. 

Малко по-късно съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев уточни, че това ще са защитени сигнали, а не клеветнически.

Промяна ще има и по отношение на начина на избор на председател на бюрото. Бе предвидено той да се предлага от Министерския съвет и да се назначава с президентски указ. От АБВ и ПФ настояха да се предлага поне от парламента. А президентската партия дори поискаха председателят да се избира от редиците на опозицията. По този въпрос предстоят още дебати.