Управление "Банков надзор" на БНБ е отказало да даде разрешение на "Индустриален холдинг - Доверие" да придобие 99,53% от капитала на Токуда банк, съобщи централната банка. Мотивите за отказа са свързани с широк набор от текстове в чл. 28 от Закона за кредитните институции, които са свързани с обема представена информация за сделката, репутацията на заявителя, неговите финансови възможности, ефекта от придобиването на финансовата институция и други съображения.

От БНБ не дадоха подробности за отказа, като поискаха въпросите за това да бъдат изпратени в писмен вид по електронната поща.

Предварителната сделка за покупка на банката беше огласена на 29 май. След продажбата на Токуда банк нейният собственик - японската компания "Интернешънъл Хоспитъл Сървис", смяташе да се концентрира върху дейност, свързана със здравеопазването.

"Индустриален холдинг – Доверие" е дъщерно дружество на "Доверие - обединен холдинг". Сред акционерите на "Доверие - обединен холдинг" е и бизнесменът Огнян Донев, който е и зам.-председател на надзорния съвет на дружеството. Огнян Донев е издател на "Клуб Z".

Последната българска банка, за която БНБ разреши прехвърлянето на собствеността, беше "Креди Агрикол България", която в момента се нарича Търговска банка Виктория. Тя беше придобита от Корпоративна търговска банка (КТБ) само седмица преди последната да изпадне в ликвидна криза.