Египетски милиардер има намерение да купи остров край бреговете на Италия или на Гърция и да настани там стотиците хиляди бежанци, разказва "Дейли телеграф". Нагиб Сауирис, 10-ият по богатство човек в Африка, обяви, че е намерил начин да се справи с бежанския проблем.

"Гърция или Италия, продайте ми остров, ще обявя неговата независимост и ще приема мигрантите, ще им предоставя работа чрез изграждането на тяхната нова страна", написа в Туитър Сауирис. 

"Разбира се, че това може да се осъществи, допълни той. Гърция и Италия имат десетки острови, които са пусти и които могат да посрещнат стотиците хиляди бежанци", посочи бизнесменът. Той разказва, че се е свързал с правителствата на Италия и на Гърция, за да конкретизира идеята си, съобщава "Франс прес". 

Според него един такъв остров може да му излезе от 10 милиона до 100 милиона долара, но основният въпрос са инвестициите в инфраструктурата. Ще има временни убежища за хората, а после те ще започнат да си строят жилища, училища, университети и болници, каза Сауирис. Ако ситуацията се подобри, онзи, който иска да се прибере в родината си, ще може да го направи, добави той. Милиардерът признава обаче, че предизвикателствата не липсват пред този план. Като начало той трябва да убеди Гърция или Италия да се разделят с един от островите си и после трябва да дефинира в законен план съществуването на тази нова островна държава.

 

Семейството на Сауирис разви популярния курорт Гуна на египетския бряг на Червено море, припомня агенцията.  Той е изпълнител директор на Orascom TMT, компанията под чиято шапка са мобилните оператори в редица страни на Близкия изток и Африка, както и подводни комуникационни системи.

От началото на годината 350 000 бежанци, търсещи спасение от конфликти или от бедността в родните си страни, са прекосили Средиземно море с риск за живота си, за да дойдат в Европа. За този период над 2600 мигранти загинаха при опит да преминат по този маршрут.

Подобни идеи е имало и преди, напомня "Дейли телеграф". Критиците отбелязват, че така бежанците няма да се интегрират в съществуващи политически системи и повдигат въпроса дали подобни селища ще бъдат управлявани на базата на съгласието или силата. Богаташът обяснява, че е наясно, че идеята му ще срещне трудности - особено в частта да убеди Гърция и Италия да му продадат някой остров, както и при уреждането после на митническите и правни регулации.

"Но тези, които намерят подслон там, ще бъдат третирани като човешки същества", твърди египтянинът.  "В момента към тях се отнасят като към добитък", смята той.