Национален събор на русофилите ще се проведе днес край язовир "Копринка". Организатор е Национално движение "Русофили".

Председателят на движението Николай Малинов съобщи пред Клуб Z за този събор преди няколко дни. Той изрично уточни, че датата 5 септември е избрана случайно, защото този събор се прави за 12-ти път в първия уикенд на септември.

Въпросът за датата на събора стана актуален, тъй като на 5 септември 1944 г. СССР напада България, което довежда и до преврата на 9 септември.

"Аз не съм съветофил, а русофил. Аз съм православен човек, мен в съветофилия трудно можете да ме обвините", категоричен бе Малинов.

"Уникално събитие в световен мащаб. 10-15 хил. българина, т.е. един народ, се събира, за да покаже любовта си към друг".

Така Малинов описа събора. Край "Копринка", където се събират хора от цялата страна. Една от инициативите на този събор е награждаване на участници в 7 национални конурса - за есе, рисунка и т.н., посветени не само на Русия, но и на българо-руските отношения.

"Трябва да запомним откъде сме получавали сила, когато ни е била необходима", категоричен е Малинов.

От няколко дни сайтове препубликуват една и съща информация, че се подготвя създаването на русофилска партия и дори вече тече обединение на русофилски организации.

Целта на новата формация щяла да е обединение на позитивно настроените към Русия българи. Споменават се и конкретни цели - представителство в местната и в централната власт. Според информациите, лидер на новата партия щял да бъде именно Малинов, който е бивш издател на в. "Дума" и бивш депутат от БСП.

Пред Клуб Z обаче Малинов, който отрече тези информации.

"Няма нищо вярно в това. Движение "Русофили" си остава надпартийна организация. И аз, и ръководството на движение "Русофили" много държим на това нещо. Не може русофилията да влиза в плоскостта ляво-дясно. Любовта към Русия не може да бъде на базата на партийна принадлежност. Докато аз съм председател на "Русофили", то няма да се превръща в партия", каза Малинов.

И допълни:

"Русофилството не е безусловна любов към Русия. Не сме казали - марш от Европа. Ние казваме - да, ОК, в Европа сме, но сме за една друга Европа, в която няма тези разделитени линии", обясни Малинов.

От тази година Малинов ръководи и медийния проект "Руски дневник" за България. Очакваше се той да оглави и ТВ7, но осуетеното засега навлизане на руския олигарх Константин Малофеев вероятно отложи и неговото присъединяване към телевизията.