Тази година Външно министерство явно е решило да свие разходите си за командировки за изборите в чужбина, защото лично министър Даниел Митов е "командирован" да разговаря с партиите да пратят свои хора.

Попълването на секционните избирателни комисии (СИК) с членове от години е трън в очите на МВнР. По правило една СИК в чужбина трябва да се състои от поне трима души, един от които от ведомството. Партиите имат възможност да изпратят свои хора, но също по правило, неписано такова, го правят само там, където имат особен интерес. Правят го на свои разноски, което допълнително не ги стимулира да излъчват представители. 

Затова и липсващите бройки се запълват от т.нар. квота на министъра на външните работи и всеки път от България към различни точки на света потеглят стотици чиновници от различни администрации. Изпращането им струва стотици хиляди левове, които отиват за самолетни и автобусни билети, за бензин, за настаняване в хотели и пр. Само за миналогодишния вот, когато имаше рекорден брой СИК в чужбина - около 430, Външно изчисли, че изпращането на около 400 до 600 души ще му струва 650 000 лв. 

Тази година българите зад граница ще могат да гласуват за пръв път на референдум. Макар и осакатено откъм въпроси, това допитване до народа вълнува изключително много диаспората ни, защото касае възможността за електронно гласуване, което би ги облекчило при всички видове бъдещи избори. Затова и МВнР очаква в чужбина да бъдат разкрити поне 400 секции.

По заръка на премиера Бойко Борисов лично Даниел Митов започва разговори с партиите да попълнят местата в СИК със свои хора. В края на миналата седмица той се е срещнал в Народното събрание с Реформаторския блок, а другата седмица му предстоят разговори с ГЕРБ, БСП и ДПС. После и с останалите по-малки парламентарно предстванени формации.

От Външно разчитат, че партиите ще намерят свои хора по места, които да излъчат като членове в секциите. Не са обнадеждени, че ще командироват членове от България, защото те няма да могат да гласуват от чужбина за местния вот.

На парламентарния вот през 2014 г. заради големия брой СИК МВнР си поиска 600 000 лв. отгоре на гласувания си бюджет от 1,2 млн. лв. За тези избори МВнР има 1,5 млн. лв.