Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи поведението на представителите на Реформаторския блок (РБ) като инфантилно и глупаво. Повод за коментара на Симеонов стана неприемането на закона за борба с корупцията на първо четене в парламента и последващите коментари от страна на реформаторите. Пред Агенция "Фокус" Симеонов заяви, че от РБ се опитват да използват този закон с предизборна цел.

"Между другото една от скритите причини, според мен поне, законът за борба с корупцията, който коментирахме преди малко, да не бъде подкрепен, считам че е точно същата: да не бъде използван с политически сили, да не бъде използван като аргумент за предизборна кампания. Нещо, което видяхме, че в първите коментари, след като законът не мина в пленарна зала, основно на Реформаторския блок, беше използван по най-инфантилен и глупав начин, бих казал. С други думи – който не е гласувал закона за корупцията, той е за корупцията. Е, много им здраве, това е прекалено елементарна игра, в която нямаме желание да участваме", каза Симеонов.

Според него въпросът защо точно сега се вкарват законопроекти, които могат да се използват с предизборни цели е "основателен и логичен".

"Да, изключително основателен и логичен въпрос, на който, ако позволите, няма да отговоря, защото трябва да кажа някои неприятни неща за партиите, с които партнираме до момента", каза Симеонов.

На уточняващият въпрос дали става дума за всички партии от мнозинството Симеонов отговори:

"Еми, за вносителите".

Според Симеонв вероятно целите на закона, чиито основен вносител в вицепремиерът Меглена Кунева, са благородни.

"Но като повечето добри неща, които се правят с добри намерения, но не се правят професионално, резултатът е обратен. Така че в случая ставаше въпрос за непрофесионално от наша гледна точка изработен закон, закон, който в този си вид приложен, би могъл да бъде използван за репресии", обясни лидерът на НФСБ.

И продължи:

"Изложили сме нашите аргументи на заседания на комисиите, на които е разглеждан законопроектът и нито една дума от нашите предложения не е допусната, не е променена, така че аз не виждам причината, просто нямаме никакво основание нито юридическо, нито професионално и политическо най-вече, основание да подкрепяме закон, който има явни несъвършенства и който се налага силово. Така става, когато някой си въобразява, че може да пише, каквито си иска законопроекти и така наречените партньори, за каквито ни приемат, са длъжни да ги приемат, е, няма как да стане".

Симеонов за пореден път отбеляза някои от критиките на патриотите към закона - например фактът, че бюрото за борба с корупцията ще може да действа по анонимни сигнали.

"Това е недопустимо, това е несериозно, да не говорим, че в момента е в разрез, едно такова изискване и такава възможност, с действащите закони в България. Само да се помисли, много лесно е да се разбере мотивацията на нашата група, когато човек си представи, че е подложен на анонимни доноси, голям брой анонимни доноси и бюрото започне разследване, може да си представите колко време ще губи, ще бъде загубено времето и на този човек, а той може да е политик, може да е водеща политическа фигура, която да бъде по този начин репресирана, може да бъде бизнесмен и така нататък, и така нататък. Да не говоря, че при едно бюро, което е доминирано от представители на изпълнителната власт или на една партия, по-точно и управлението на държавата е от същата партия, то тогава има не само теоретична, а огромна практическа възможност за репресии.

Друг момент, който смятаме, че е недоизпипан и прибързано заложен, това е възможността началникът на това бюро, както и самото бюро да налага наказания. В последствие по констатирано, установено деяние на проверявания същото наказание би могла да поиска и прокуратурата, така че възможността за двойна санкция е недопустима в никоя цивилизована държава. От друга страна не трябва да оставяме без критика по правото, заложено по закона на Министерския съвет, да назначава шефа на бюрото за борба с корупцията. Това го превръща в инструмент на изпълнителната власт", смята Симеонов.