БРЮКСЕЛ

Немски либерален евродепутат призова в четвъртък Еввопейския съюз да отнеме на Турция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) статута на страни-кандидатки за членство, като част от по-широка реформа на политиките на разширяване и съседство на ЕС.

Йоргос Хадзимаркакис, който е от гръцки произход, но е избран от листата на немските либерали, призна, че призивът му няма шанс да предизвика правни последици. Той обаче обеща да го отправи официално в писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, германски социалист, който е един от главните претенденти да оглави новата Европейска комисия след европейските избори от 22 до 25 май тази година.

Хадзимаркакис съобщи пред журналисти в парламента, че се надява да събере достатъчно подписи от колегите си да повдигне темата в кампанията за изборите и след тях.

Евродепутати и национални правителства са разочаровани от компромисите с демокрацията както в Турция, така и в БЮРМ и поставят под въпрос неуспешния опит на ЕС да установи по-близки политически и търговски отношения с Украйна. От него започна сегашната криза между нея и ЕС от една страна и Русия от друга.

"Искам да започна политически дебат за характера на ЕС и за провала на неговата външна политика и политика на съседство", каза Хадзимаркакис. "Това, което правим в момента е много нечестно и подминава ценностите ни", допълни той.

"Политиката на съседство на ЕС се провали в Украйна. Регионът на Западните Балкани също е добър пример за провал", заключи евродепутатът.

Хадзимаркакис критикува особено остро европейския комисар по политиката на разширяване и съседство, чеха Щефан Фюле. "Политиките на господин Фюле се провалиха", каза той.

Миналия юни ЕС поднови преговорите за членство с Турция, които бяха прекъснати от три години поради застой в демократичните реформи там и отношенията с Кипър. От подновяването насам обаче турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган се изявява като все по-авторитарен. Той брутално потуши масовите протести против едноличното му управление миналото лято, опита се да забрани социалната мрежа "Туитър"и сайта за видеоклипове "Ютюб" заради разкрития уличаващи го в корупция и прокара закон, който засили контрола на правителството над назначаването на съдии.

ЕС даде на БЮРМ статут на страна-кандидатка за членство през 2005 година, а  през 2009 година Европейската комисия препоръча на държавите-членки да започнат преговори с нея. Те обаче още не могат да постигнат задължителното общо съгласие за това заради възражения от България и Гърция.

Гърция смята, че конституционното име на БЮРМ, Македония, съдържа териториална претенция към едноименната северна гръцка област. България иска Скопие да подпише двустранен договор за добросъседство, който да изключи бъдещи посегателства върху българската история, както и претенции за "македонско малцинство" у нас.

Докладите на Европейската комисия за напредъка на БЮРМ в подготовката за членство открояват едни и същи проблеми – корупция, липса на върховенство на закона и независимо правосъдие, нарушения на човешките и малцинствените права, тежки нарушения на свободата на медиите.