„Меглена Кунева има уклон към брюкселско говорене“.

Това бе един от мотивите, с които лидерът на „Движение 21“ и бивш депутат от БСП Татяна Дончева разкритикува отхвърления още на първо четене проектозакон, известен като „Антикорупция“.

„Ако по анонимни сигнали може да се започва разследване, това е достатъчно условие за отхвърляне на този закон“, коментира пред Нова телевизия Дончева.

Според нея, не е въпрос само на един нов закон, за да има истинска борба с корупцията. Тя описа ситуацията като изключително тежка - правосъдието се използва за обикновен икономически лост, а в същото време няма свобода на словото и има медиен монопол.

„Част от наказателните дела се водят като натиск на правосъдието за преразпределяне на бизнеси“.

Тя даде за пример цялата сага около фалиралата КТБ. Припомни, че депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев са „дежурни вносители на закони за офшорните зони“.

„Там законът се прави като обувка по мярка в зависимост от това какво ги устройва в момента и какво не ги устройва. Те, като активни фигури, го правяг преди всичко в своя полза“.

Според Татяна Дончева, управляващото мнозинство е също зависимо от тези хора и не могат да им се противопоставят. Тя уточни, че има предвид ГЕРБ, докато на АБВ и Реформаторския блок били дадени „най-горещите картофи да си блъскат главата, а останалите ресурсни сфери са си за ГЕРБ“.

„Очевидно са зависими, след като за една година няма никакво намаляване на влиянието на ДПС и след като Йордан Цонев и Делян Пеевски си внасят и си приемат каквото искат“, продължи Дончева.

Лидерът на „Движение 21“ е и адвокат на собственика на „Литекс“ Гриша Ганчев, който управлява в момента „Петрол“ и производителя на автомобили „Грейт уол“. По време на съдебни заседания тя вече е коментирала, че и това дело е част от войната за разпределяне на наследството на КТБ. Това каза и днес в ефира на Нова.

Вижте само футболния отбор „Левски“ – запалянковците казват под сурдинка, че знаят кой е собственикът, но не искат да го назоват на глас. Вътре се намира подставено лице на Бойко Борисов и подставено лице на Делян Пеевски – това са Александър Ангелов и Иво Тонев“.