Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял вчера с руския външен министър Сергей Лавров заради доклади, които отчитат натрупване на руски войски в Сирия, съобщиха пред СиЕнЕн от Държавния департамент.

Ако подобно натрупване е факт, то може "допълнително да ескалира конфликта, водейки до повече смърт на невинни, увеличени потоци бежанци и риск за конфронтация с анти-ИДИЛ коалицията, която действа в Сирия", пишат в изявление от Държавния департамент.

Кери и Лавров са постигнали съгласие да продължат разговора за Сирия в Ню Йорк по-късно този месец.

Анонимни висши американски чиновници пък заявяват пред Лос Анджелис Таймс, че американското разузнаване има доказателства, че Русия наистина увеличава войските си на сирийска територия. Това включва сателитни снимки на строяща се база, която може да се ползва за разполагане на войници и тежка апаратура, пише още вестникът.

Според кореспондентът на СиЕнЕн в Сирия Елис Лабът, САЩ и Русия се опитват да намерят политическо решение на ситуацията в Сирия.

"Ако руснаците наистина увеличават военното си присъствие там, това определено може да усложни нещата", смята Лабът.

Според нея, Русия може да увеличава въздушните удари срещу ИДИЛ, но истинският проблем е, че руснаците увеличават активността си в подкрепа на президента Башар ал-Асад срещу опозицията. Или руснаците, смята Лабът, могат просто да искат да си създадат позиции, ако правителството на Асад се разпадне.